Home

Nieuws 7 reacties

Middelengebruik buiten landbouw aan banden

Den Haag - Staatssecretaris Wilma Mansveld (Infrastructuur en Milieu) legt de chemische onkruidbestrijding op verharde oppervlakten helemaal aan banden; onkruidbestrijding op onverharde oppervlakten buiten de landbouw wordt ook ingeperkt.

Mansveld heeft maandag haar voorgenomen besluit voor de vermindering van het gewasbeschermingsmiddelengebruik aan de Tweede Kamer gestuurd. Essentie van het besluit - dat niet van toepassing is in de land- en tuinbouw - is dat vanaf begin 2016 chemische bestrijding van onkruid op verharde oppervlakten verboden is. Voor professioneel gebruik (buiten de landbouw) wordt het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen op onverharde oppervlakten vanaf 2017 verboden. Voor niet-professioneel gebruik worden maatregelen getroffen om de risico's en de omvang van het gebruik op onverharde oppervlakten te verminderen.

Voor bepaalde sectoren gelden uitzonderingen, zoals bijvoorbeeld sport- en golfterreinen, bepaalde siertuinen en recreatiebedrijven. De staatssecretaris gaat met die sectoren afspraken maken om het gebruik van bestrijdingsmiddelen te verminderen en de kans op blootstelling te minimaliseren. In 'lastige situaties' staat de staatssecretaris het gebruik van bestrijdingsmiddelen toe, bijvoorbeeld om de Amerikaanse vogelkers, de Japanse duizendknoop of de reuzenberenklauw te bestrijden.

Laatste reacties

 • ed12345


  dat zal een rotzooi worden op minder gebruikte oppervlaktes en beton en asphalt zal er niet best uitzien na enkele jaren dat wil wel omhoog komen als er geen goede onkruid beheersing is

 • info36

  Heeft geen enkele nut, de particulier besteld gewoon via internet in Belgie alwaar alles nog volop te verkrijgen blijft. Je kunt in Nederland wel alles gaan verbieden maar het houd een keer op.

 • J@gertje

  En wie wil dat controleren?
  Als ik hier geen onkruid bestrijdingsmiddel meer kan krijgen haal ik het wel in Duitsland of België.
  Nu maar vast een voorraadje aan gaan leggen.
   

 • Ishtar

  @J@gertje, tja lekker makkelijk, zo is het antibiotica gebruik op papier van de sector ook omlaag gegaan?
  Alles wordt nu in belgie opgehaald?

 • J@gertje

  Ishtar, als je daar bewijzen van hebt moet je NU aangifte gaan doen!
  Dan doe je eindelijk eens wat nuttigs.

 • J@gertje

  Ik bespuit mijn straatwerk 2x per jaar met een variant van roundup en dat blijf ik ook doen.
  Als Mansveld denkt dat ik om werk verlegen zit heeft ze het mis.

 • DJ-D

  Nee dat lukt niet. Maar Ishtar je bent vergeten CDA te noemen in je laatste reactie.  Hoe dat zo? 

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.