Home

Nieuws

Mesttransporteurs aan de slag met AGR/GPS

Doetinchem - Intermediairs zijn druk om aan de nieuwe regels voor het vervoer van vaste mest te voldoen. Dat blijkt uit navraag bij diverse installateurs van AGP/GPS-apparatuur.

Het bedrijf Data2track in Barneveld monteert dergelijke apparatuur op vrachtwagens. Sinds de regels van de overheid duidelijk zijn, worden zij dagelijks gebeld door vervoerders van vaste mest. Directeur Rob Bouwer: "Sinds dit voorjaar hebben we honderden AGR/GPS-installaties gemonteerd op voertuigen voor vaste mest. In de cabine worden een boordcomputer en modem geïnstalleerd en een sensor op elke trailer of oplegger." De kosten per vrachtwagen zijn bijna €3.000, zonder inruil van bestaande apparatuur.

Gerrit van Vlastuin, directeur van D-tec: "Er is heel lang onduidelijkheid geweest over de invoering van de regels. Sinds die helderheid er is, beginnen vervoerders van vaste mest voorzichtig AGR/GPS apparatuur te kopen."

Sinds april gelden nieuwe, strengere vervoersregels voor vaste mest. Het is sindsdien niet meer mogelijk om losse AGR/GPS-units te gebruiken om transporten van vaste mest te registeren. De AGR/GPS-apparatuur moet dan onlosmakelijk verbonden zijn met het chassis van het transportmiddel.

Oorspronkelijk zou de verplichting per 1 januari 2015 ingaan, maar dat kregen leveranciers van de apparatuur niet geregeld. Vanaf 1 september 2015 zal de NVWA gaan handhaven op het gebruik van de nieuwe AGR/GPS bij het vervoer van vaste mest. Dat maakte staatssecretaris Sharon Dijksma onlangs bekend.

Voertuigen zonder luchtvering (trekkers) die gebruikt worden voor transport van vaste mest moeten vanaf 1 januari 2016 voorzien zijn van vaste AGR/GPS-apparatuur. Dit zijn veelal voertuigen van loonwerkers en mestscheiders. Als voor het vervoer van de vaste mest meerdere laadbakken of trailers worden gebruikt, dan moet iedere laadbak een eigen AGR/GPS-unit hebben.
Het vervoer van drijfmest wordt al langer geregistreerd met AGR/GPS. Ook het bemonsteren van drijfmest gebeurt geautomatiseerd en dus niet handmatig zoals bij vaste mest.

Dit jaar zijn 638 intermediairs in Nederland actief. Dat blijkt uit gegevens van RVO.nl.

Of registreer je om te kunnen reageren.