Home

Nieuws

Mestinvesteringsfonds keurt twee projecten goed

Doetinchem - Greendal Vergisting CV in Dalfsen en Terramass BV in Odiliapeel zijn twee mestverwerkingsprojecten die financieel ondersteund worden door het Mestinvesteringsfonds.

In totaal heeft het fonds vijf projecten goedgekeurd, goed voor 1,5 miljoen kilo fosfaat aan verwerkingscapaciteit. Naar verwachting wordt binnen enkele maanden nog 700.000 kg fosfaat verwerkingscapaciteit toegevoegd.

De investering bij Greendal Vergisting bouwt voort op de aanwezige biovergistingsinstallatie. Met de bijdrage van het Mestinvesteringsfonds wordt geïnvesteerd in de verdere verwerking van het digstaat dat ontstaat na de vergisting. Met het project wordt zo'n 330.000 kg fosfaat aan verwerkingscapaciteit gerealiseerd.

Scheiden

De installatie van Terramass BV heeft een capaciteit van 200.000 ton per jaar ingaande mest. Deze mest wordt verwerkt door de mest eerst te scheiden in een dunne en dikke fractie. De dikke fractie wordt in twee stappen gedroogd, waardoor uiteindelijk een product met 90 procent drogestof ontstaat.

Hiermee ontstaat een N-P-K mestproduct waarvan men de samenstelling kan variëren zodat een korrel op maat kan worden geproduceerd. De korrel wordt geëxporteerd, waardoor ongeveer 785.000 kg fosfaat uit de Nederlandse markt voor dierlijke mest wordt genomen.

Meer boerenprojecten

De vijf projecten die het Mestinvesteringsfonds financieel ondersteunt, verwerken gezamenlijk 1,5 miljoen kilo fosfaat. Nog enkele projecten heeft het fonds in behandeling en zijn in de afrondende fase. Deze projecten zijn goed voor een gezamenlijke verwerkingscapaciteit van 700.000 kilo fosfaat. Veel van de projecten zijn uitbreidingen van bestaande biogasinstallaties. Naast projecten bij loonwerkers, komen meer boerenprojecten van de grond.

Het Mestinvesteringsfonds is een samenwerking van 22 voerbedrijven, die door het verlenen van een achtergestelde lening de ontwikkeling van voldoende mestverwerkingscapaciteit wil ondersteunen.

Het fonds is anderhalf jaar geleden opgericht en een initiatief van het bedrijfsleven. In totaal zijn ruim 80 aanvragen ontvangen en de eerste projecten zijn ook reeds gerealiseerd. Het is de verwachting dat in de loop van 2015 nog meer projecten tot afronding zullen komen. Dat laat fondsmanager Marc Stals weten.

Of registreer je om te kunnen reageren.