Home

Nieuws 34 reactieslaatste update:11 jun 2015

Melkveehouders kopen varkensrechten

Doetinchem - Melkveehouders zijn sinds enkele weken actief op de markt voor varkensrechten. Zij kopen deze in omdat de melkveehouders hopen de varkensrechten om te kunnen zetten in fosfaat- of melkveerechten.

De gemiddelde prijs van varkensrechten is sinds eind mei opgelopen naar ruim €70 per eenheid, een prijsstijging van 40 procent.

De vraag naar varkensrechten is flink toegenomen sinds mei waardoor de prijs per varkensrecht is gestegen. Dat blijkt uit navraag bij diverse bemiddelaars van varkensrechten.

Koeienboeren sorteren voor op besluit

De melkveehouders zijn een nieuwe groep kopers op de markt van varkensrechten. De melkveehouders speculeren met een investering in varkensrechten op mogelijk nieuwe regelgeving voor de melkveehouderij. De koeienboeren willen voorsorteren op een mogelijk besluit van EZ-staatssecretaris Sharon Dijksma na de zomer een stelsel van koe- of fosfaatrechten in te voeren.

 

Dierrechten, fosfaatrechten of begrenzing melkproductie

Het ministerie van Economische Zaken (EZ) werkt drie opties uit: dierrechten, fosfaatrechten per bedrijf of een begrenzing via melkproductie per dier of per bedrijf. LTO zegt te werken aan een voorstel voor een fosfaatrechtenstelsel. De fosfaatrechten zouden verhandeld kunnen worden tussen sectoren.

Varkenshouders investeren ook in dierrechten

Ook varkenshouders met uitbreidingsplannen investeren momenteel in dierrechten om een mogelijke verdere prijsstijging voor te zijn. De categorie varkenshouders die niet meer boert of wil stoppen, spint garen bij deze prijsontwikkeling. Zij kunnen hun dierrechten voor een relatief goede prijs verkopen.

Prijs varkensrechten maakt sprong

In de derde week van mei maakte de prijs van varkensrechten een sprong van gemiddeld €53 per eenheid naar €70. Vanaf ongeveer 25 mei schommelt de gemiddelde prijs per varkensrecht binnen een bandbreedte van €70 en €73. Tot eind mei kostten de varkensrechten het afgelopen jaar tussen de €44 en €55.

 

In de regio Zuid worden de varkensrechten momenteel aangeboden tussen €66 en €77,50 In de regio Oost schommelt de prijs per eenheid rond €66, in regio Overig gelden prijzen tussen €60,50 en €70.

Pluimveehouders hebben vaker uitbreidingsplannen

Ook de prijs van pluimveerechten maakt een sprong sinds begin juni. Dit komt veelal door de ontwikkelingen in de sector zelf. Meer pluimveehouders dan varkenshouders hebben uitbreidingsplannen en kopen daarom pluimveerechten aan. De gemiddelde prijs per pluimvee-eenheid is €11,50 in de regio Zuid. Dat is twee euro per eenheid meer dan gemiddeld in de afgelopen periode.

Sinds 2001 geldt een stelsel van pluimveerechten. Een leghen komt overeen met 1 pluimvee-eenheid en een vleeskuiken met 0,48 pluimvee-eenheid. Uitgedrukt in fosfaat komt een pluimvee-eenheid overeen met 0,5 kilo fosfaat.

 

Varkensrechten sinds 1998

In 1998 zijn varkensrechten ingevoerd. Een vleesvarken komt overeen met 1 varkenseenheid; een fokzeug, waarvan de biggen op 25 kilo worden afgeleverd, komt overeen met 2,74 varkenseenheid. Het varkensrecht voor biggen is opgenomen in de varkenseenheid per fokzeug. Uitgedrukt in fosfaat komt 1 varkenseenheid overeen met 7,4 kilo fosfaat.

Laatste reacties

 • w v gemert


  Volgens mij zijn de pluimvee rechten veel later ingevoerd dan 1999.

 • John*


  rundveehouders kunnen nu toch wel rechten kopen maar passeren alsnog hun fosfaatplafond... I.p.v. rechten kopen kan t geld beter naar verwerking of export gaan dan een duur plafond realiseren.

 • henver1

  Nederland draaid helemaal door!

 • Koen Franken

  @ henver1 , je bedoelt denk ik de melkveehouderij welke helemaal doordraait .

 • piggy


  laat varkensrechten voor de varkens blijven kippen rechten voor de kippen en laat de melkveehouders hun eigen rechten krijgen dit is volgens mij het eerlijkst voor iedere sector dus melkveehouders doe zelf wat aan je overschot en laat andere sectoren erbuiten

 • joohoo

  Dijksma heeft in het verleden al gezecht dat ze niet zijn om te ruilen met andere sectoren.

 • derikx

  wellicht beter om het geld uit te geven in het casino

 • Zandboertje

  Ach, ze waren toch al gewend aan eencent of 5 per liter aan quotumkosten, dus die stoppen ze nu maar in andere rechten. Hoop idd dat de sectoren gescheiden blijven, wel zo eerlijk.

 • Possien

  Mijn opa zij altijd, er is een generatie die verwerft, een generatie die erft, en nu de generatie die het voorzichzelf bederft. Vraag me werkelijk af of sommige boeren nog wel verstand hebben.

 • jrboer

  Mooi gezegd Possien! 
  Een melkprijs die misschien wel onder de 30 cent kruipt straks en dan ipv te bufferen je geld investeren in dure varkensrechten waar je hoogstwaarschijnlijk niets mee kunt! Hoe wanhopig kun je zijn!

 • jan hien


  wat zullen de lease rechten goedkoop worden van het jaar ,als het zo blijft

 • Mozes

  De verplichte grondgebondenheid aanscherpen dan is het snel gedaan met rechten kopen. 

 • hertha

  Toen het melkquotum kwam, verklaarde ze de eerste boeren die voor 2 gulden melk per kg kochten ook voor gek, later werd er meer als het dubbele voor betaald.

 • Knorretjes

  Denk dat vooral de handelbureaus stemming proberen te maken aangezien ze waarschijnlijk de revhten veel duurder hebben gekocht.. En om hoeveel rechten zou het gaan die nu dan verkocht zouden worden?? De melkveehouders die geïnvesteerd hebben kunnen het geld namelijk niet missen...

 • glaasje

  Dat denk ik ook knorretje, stemming makerij.
  De rechten van pluimvee en varkens moeten gewoon gescheiden blijven, en niet naar de melkveehouderij. 

 • koeien10


  dat krijg je met zo een vvd landbouw minister alles te laat en duidelijkheid ho-maar en lto dito hadden  we het melkquotum nog maar

 • lepercheron 46

  koeien 10; je bedoeld een PVDA  minister van Economische zaken.

 • Sjarlie

  De Varkensrechten kunnen me niet duur genoeg worden, prima voor de stoppers.en degene die veel varkens wilt houden moet niet zitten zeiken !

 • Peerke1


  De handelaren zien weer brood.

 • Schraar

  Iedere sector fosfaatrechten en over de gehele veehouderij verhandelbaar maken. Is het rechtvaardigst.
  Eigenlijk zou iedere boer de plaatsingsruimte van zijn grond zonder meer moeten kunnen benutten voor het houden van dieren. 
  Dit kan niet omdat we door het fosfaatplafond gaan en de beschikbare ruimte van de extensieve boer al ingepikt is door intensieve boeren zonder grond. De intensieve veehouderij is dus de oorzaak dat ook extensieve boeren dadelijk rechten moeten kopen om meer dieren te mogen houden. 
  Het minste dat hier tegenover kan staan is de mogelijkheid om deze rechten op te kopen door de extensieve melkveehouder

 • peter1939


  waarschijnlijk komt er gewoon fosfaatquotum per bedrijf obv aantal dieren wat je had in bepaald jaar; dierrechten gaan er af is insteek van LTO en politiek....dus nu dierrechten kopen is leuk voor degene die ze kwijt wil maar je schier er niets mee op.....

 • f.degroot1


  Of is dit alweer anticiperen van een bepaalde groep ( LTO boeren ) die al meer weten over de toekomstige regelgeving.

  Zij pleiten immers voor verhandelbare rechten tussen de verschillende sectoren.

   

   

   

   

 • Burnetti

  @lepercheron46:
  de staatssecretaris van EZ is van de PVDA en de minister van EZ is van de VVD.

 • Mozes

  De omwisseling van varkensrechten naar melkveerechten zou aan voorwaarden verbonden kunnen worden. BV: het is alleen toegestaan zolang de gecreëerde melkveerechten 100% grondgebonden zijn. Op deze manier kunnen alleen de extensieve boeren er gebruik van maken. 

 • alco1

  Niks geen melkveerechten. Maakt onze concurrentie positie alleen maar oneerlijker met het buitenland.

 • aj.staal1

  Een warme sanering voor de stoppende varkensboer  voor 70eur  per varkensplaats daar kan je de oude stal nog niet voor  afbreken ik denk dat  500eur beter bij de werkelijkheid past

 • daantje

  het blijkt maar weer hoe onbetrouwbaar de nederlandse regering is

 • piggy


  alco1 de kippen en varkens hebben ookvarkens/kippen rechten dus waarom niet voor de koeien Is het dan zo dat alleen de koeien belangrijk zijn of iedere sector rechten of geeneen

 • Jan Wijnen


  iedere sector zijn eigen rechten en niet onderling uit kunnen wisselen.

  Blijf van de varkens en pluimveerechten af.

   

  Van Gemert: je wordt oud.

  Eerst waren er fosfaatrechten en die zijn omgezet in varkens/pluimveerechten.

  Dus al heel lang zijn er (dier)rechten.

 • derikx

  denk bij het omruilen van varkensfosfaat naar rundvee fosfaat ook aan andere milieudoelen waaronder ammoniak, het lijkt me niks meer dan logisch als er bij een varkensbedrijf 85%ammoniak gereduceerd wordt de uitstoot van ammoniak bij rundvee van dit varkensbedrijf per kg fosfaat niet hoger mag zijn

 • En

  derikx, terechte opmerking. En wat denk je van de slechtere werkingscoefficient van de rundveemest 60% t.o.v. 80% voor varkensmest. Gewoon van de varkens en kippenrechten afblijven. Binnen de rundveesector zelf is voldoende uitwisselingsmogelijkheid.

 • jehanvankroaks

  vergis je niet in de kracht van de rundvee lobby.
  in de LTO  zijn de rundveehouders veruit in de meerderheid en de  (bestuurs) leden bepalen de koers.....

  Let maar eens op wat er straks gaat gebeuren als Dijksma tegen de  omwisseling van varkensrechten naar melkveerechten is, zou mij niks verbazen wanneer de LTO's  zich daar sterk voor gaan maken.....  
  de tijd zal het leren....

 • mwhjanssen5

  Als dit kan ga ik voor mijn varkensrechten ook pluimvee houden en koop er nog wat bij. Laat de politiek eens snel duidelijkheid geven ook over het voortbestaan van dierrechten en niet elke keer verwachtingen scheppen die niet worden nagekomen. Dan weet de stopper en de blijver waar hij aan toe is en kan er ook gerekend worden. Nu blijft het speculeren in lucht.

 • anton1937

  Vernietigd het maakt niet uit of de VVD of de PvdA de minister of de staatssecretaris heeft van EZ,ze maken er beide toch niets van. Alle koeien leren die nu pluimvee of varkensrechten kopen, hebben straks een lege dop i p v veerechten

Laad alle reacties (30)

Of registreer je om te kunnen reageren.