Home

Nieuws

Meer goedkoop krediet Braziliaanse boeren

Brasilia – Brazilië heeft budget voor het jaarlijkse agrarische steunprogramma met 20 procent verhoogd tot 187,7 miljard real (€53,7 miljard).

De budgetverhoging komt in Brazilië als een verrassing omdat de regering van Dilma Rousseff juist flink moet bezuinigen. Critici benadrukken echter dat de 'zachte' leningen die worden verstrekt dit jaar niet zo zacht zijn als een jaar eerder.

De Braziliaanse regering heeft eerder de importheffingen verhoogd en gekort op pensioenen om haar begroting sluitend te krijgen. In Brazilië zijn boeren voor hun oogstfinanciering traditioneel sterk afhankelijk van zachte leningen van de overheid. De verwachting was dat de staat het budget zou verkleinen, maar dat is niet gebeurd. Landbouwminister Kátia Abreu noemt het zelf een 'fijne verrassing.'

Landbouw cruciaal

"We willen dat de landbouwproductie blijft groeien", aldus president Rousseff, "zodat we de beschikbaarheid van voldoende betaalbaar voedsel voor zowel binnen- en buitenland kunnen zeker stellen." Rousseff herhaalde haar streven na een sterke stedelijke middenklasse ook een sterke middenklasse op het platteland te helpen creëren. Zonder gezonde landbouw geen gezond platteland, aldus Rousseff.

Concreet biedt de overheid kleine en middelgrote bedrijven voor een groot deel van de financiering een lagere rente aan dan de benchmark van de centrale bank, de zogeheten Selic. De Selic werd eind april verhoogd tot 13,25 procent. Het krediet voor boeren wordt grotendeels voor 7,75 procent aangeboden terwijl de agribusiness 8,75 procent betaalt voor krediet.

Een deel van de €53,7 miljard wordt aangeboden als oogstfinanciering en een deel als krediet voor financieringen. Het afgelopen jaar waren gesubsidieerde rentes ruim een procentpunt lager. Een groter deel van het bedrag wordt bovendien tegen marktrentes weggezet.

Abreu, zelf eigenaar van een ranch, ziet in de toewijzing van een groter budget niettemin de erkenning dat de landbouw voor Brazilië cruciaal is. De landbouw is na de mijnbouw en de oliewinning de grootste sector in het land. De landbouwproductie groeide het eerste kwartaal met 4,7 procent. Daarmee was de landbouw een belangrijke reden dat de totale economie 'maar' 0,2 procent kromp.

Of registreer je om te kunnen reageren.