Home

Nieuws

Meer geld boeren Californië

Washington – De Amerikaanse president Barack Obama belooft nog eens $110 miljoen (€97,8 miljoen) aan steun voor boeren en plattelandsgemeenten in Californië en andere staten in het Westen, die gebukt gaan onder extreme droogte.

De federale overheid stelde eerder omgerekend €169 miljoen ter beschikking.

Volgens een verklaring van het Witte Huis is meer dan een derde van het Westen van de VS geraakt door ernstige tot extreme droogte. Het Amerikaanse ministerie van landbouw, de USDA, verwacht volgens de verklaring dit jaar zo'n €1 miljard aan veehouders uit te keren omdat graasweiden zijn uitgedroogd.

Het betreft betalingen via een vast mechanisme dat in werking treedt bij extreme misoogsten of weerschade. Het extra geld dat Obama belooft, zal worden gebruikt om landbouwschade te herstellen, de brandweer te versterken, waterefficiëntie te vergroten en soms zelfs om voedselhulp uit te delen.

Noodsituatie uitgeroepen

Obama trad onlangs met gouverneurs van deze en nog eens vier staten in overleg over de situatie. Ook landbouwminister en oud-gouverneur van Iowa Tom Vilsack nam deel aan het overleg. De Westkuststaten Californië, Oregon en Washington hebben de noodsituatie afgekondigd. Dat betekent onder meer dat de Nationale Garde standby-staat.

De staat is voor de watervoorziening onder meer afhankelijk van smeltwater uit de bergen, maar de beschikbaarheid daarvan ligt op het laagste niveau ooit geregistreerd. Regenval lag de laatste jaren heel laag. In 2013 zelfs op het laagste niveau sinds de 19e eeuw.

Of registreer je om te kunnen reageren.