Home

Nieuws 1 reactie

Meer en sneller innoveren in landbouw

Milaan - De landbouw moet meer en sneller innoveren om aan de duurzaamheidsdoelstellingen te kunnen voldoen. Dat stelt Phil Hogan, Eurocommissaris voor landbouw.

Hogan sprak donderdag op een internationaal landbouwforum in aanwezigheid van tientallen landbouwministers. Hij zegt dat de Europese Unie zich ten volle bewust is van de taak die de landbouw heeft om de groeiende wereldbevolking te voeden.

"Onze uitdaging is om duurzame voedselsystemen te ontwikkelen  en ons richten op toenemende productiviteit, waarbij we tegelijkertijd de gezamenlijk blik op klimaatverandering en het duurzaam beheer van natuurlijke hulpbronnen moeten behouden", aldus de eurocommissaris.

Ontwikkelingen voor kleine en grote boeren

Volgens Hogan gaat het om het ontwikkeling van betere rassen en variëteiten van bestaande voedingsbronnen, een effectievere  plaag- en ziektebestrijding en de ontwikkeling van precisielandbouw,  bijvoorbeeld om de grasgroei precies te meten.  Van belang is dat nieuwe ontwikkelingen voor kleine en grote boeren beschikbaar zijn.

Greenpeace: verkeerde koers

Tijdens de conferentie vroeg de milieuorganisatie Greenpeace aandacht voor een 'fundamentele verandering in ons voedsel- en landbouwsysteem'. Volgens Herman van Bekkem van Greenpeace  koersen de landbouwministers de verkeerde weg op. "Het is bijvoorbeeld bizar dat op dit moment wereldwijd per uur 269 ton bestrijdingsmiddelen worden gebruikt. Dit is één van de symptomen van een falend systeem dat in handen is van een handvol multinationals in plaats van consumenten en boeren. De laatste 70 jaar hebben we ingezet op een systeem dat natuurlijke hulpbronnen ondermijnt. We kunnen niet langer wachten: ecologische landbouw moet nu opgeschaald worden."

Eén reactie

  • veldzicht

    Maar goed dat greenpaece het niet voor het zeggen heeft,die betweters denken dat ze overal verstand van hebben.

Of registreer je om te kunnen reageren.