Home

Nieuws 2 reacties

Landroof ook in Europa

Brussel - Landgrabbing, het op grote schaal opkopen van landbouwgrond door buitenlandse partijen, komt ook binnen de Europese Unie voor.

Dat blijkt uit een studie in opdracht van het landbouwcomité van het Europees Parlement. Vooral in de nieuwe lidstaten gaan grote aantallen hectares van de hand.

Tot nu toe werd landgrabbing of landroof alleen gezien in Afrika, Azië, Zuid-Amerika en landen van de voormalige Sovjet-Unie. Maar in de armere Europese lidstaten komt het ook voor, zij het in andere vormen, concludeert het rapport. Veel verschillende partijen zijn er bij betrokken. Opvallend is de interesse van nieuwe investeerders van buiten de sector, zoals banken, investeringsfondsen, individuele handelaren en private equity bedrijven. Kopers zitten vooral in West-Europa, verkopers in de nieuwe lidstaten, Roemenië en Litouwen voorop.

In Roemenië zou 10 procent van de grond nu in handen zijn van investeerders van buiten de EU, en 20 tot 30 procent van eigenaren binnen de EU. Maar officiële statistische informatie hierover is er niet, hetzelfde geldt voor Bulgarije. In Hongarije is officieel geen buitenlandse grondeigendom, maar indirect, via zogeheten pocketcontracten, zou 1 miljoen hectare in buitenlandse handen zijn, waaronder Nederlandse.

Volgens de auteurs is landgrabbing een actieve factor geworden in de verdere verzwakking van de scoiaal-economische en ecologische vitaliteit van het platteland, en tot een erosie van het Europese model van familebedrijven. De concentratie van landbouwgrond verdient daarom alle aandacht, vinden ze. Een van de aanbevelingen in het rapport is om overal een maximum aan te leggen op de GLB-subsidie van €150.000 of wellicht €100.000, om te voorkomen dat landbezit en inkomensondersteuning samen concentreren.

Laatste reacties

 • arina


  Beste Johan Oppewal

   

  1 miljoen hectare in Hongarije  in buitenlandse handen ligt verre van de werkelijkheid.

   

  aub in het vervolg eerst onderzoek plegen voor je wat schrijft

   

  met vriendelijke groet, Wil Derks

   

   

 • Fermer

  @arina, vermeld dan ook even hoeveel ha. in Hongarije, en omliggende landen, er wel in buitenlandse handen zijn. Ik weet dat er investeringsfondsen zijn die veel in de 'nieuwe' EU-landen investeren, waaronder in grond. Mbv van EU subsidies en garanties wordt geprobeerd daar de levensstandaard snel op te krikken, wat voor de multinationals weer een nieuwe koopkrachtige markt moet opleveren. Alles zal daar duurder worden, dus aantrekkelijk om daar nu te investeren. Grondprijzen kunnen daar met de premies en afzet in W. Europa zomaar verdubbelen. Mensen met geld zullen daar eerder in grond, via een fonds, beleggen, dan in Nederlandse grond, waar de kans op waardestijging met deze opgeblazen prijzen veel kleiner is.

Of registreer je om te kunnen reageren.