Home

Nieuws

LEI: flexibele pacht van korte duur is goede toevoeging

Den Haag – Het is verstandig dat in het akkoord van Spelderholt naast de twee nieuwe pachtvormen met een langere looptijd ook een formele pachtvorm komt voor kortere duur.

Dat concludeert LEI van de Wageningen UR in een studie naar de noodzaak en werking van de prijstoets en de – aanpassing op flexibele pacht in het akkoord van Spelderholt in opdracht van het ministerie van Economische Zaken.

"Dat er behoefte is aan deze flexibele pacht, blijkt uit de populariteit van de geliberaliseerde pacht van zes jaar of korter", concludeert LEI. De prijsbeheersing voor pachtvormen met langere looptijd weerhoudt aanbieders ervan om pacht voor een langere looptijd aan te bieden. "Zonder een pachtvorm die voor korte duur kan worden aangegaan, zal het areaal met informele pachtovereenkomsten ('grijze' en 'zwarte' pacht) groeien", concludeert LEI. Een prijstoets maakt flexibele pacht minder interessant volgens LEI, maar nodigt juist uit om naar informele pacht uit te wijken.
De initiatiefnemers van het akkoord van Spelderholt gaan het akkoord aanpassen, waarna het kabinet met een reactie zal komen.

en prijstoets maakt flexibele pacht echter minder interessant.

Of registreer je om te kunnen reageren.