Home

Nieuws 2 reacties

Rusland en EU blijven elkaar bestraffen

Luxemburg - De Europese Unie en Rusland gaan voorlopig door met elkaar te bestraffen. Nadat de EU maandag besloot de economische maatregelen tegen Rusland te verlengen tot 31 januari 2016, kon ook het Kremlin niet achterblijven: het verbod op de import van voedsel uit onder meer de Europese Unie houdt eveneens langer stand en wordt mogelijk zelfs uitgebreid.

Minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken meldde maandag in Luxemburg dat verlenging van de Europese sancties tegen Rusland onvermijdelijk en nodig is. Hij wil de druk op Moskou zo hoog mogelijk houden. Koenders en zijn EU-collega's besloten de economische sancties wegens de Russische inmenging in Oekraïne te verlengen. Zij vinden dat Rusland nog steeds een "destabiliserende'' rol speelt in het oosten van Oekraïne.

Eerder dit jaar was al besloten de strafmaatregelen te koppelen aan de volledige naleving van het vredesakkoord van Minsk. De afspraken van Minsk zouden eind dit jaar uitgevoerd moeten zijn.

Een vreedzame oplossing kan het beste worden bereikt door concrete resultaten te boeken in de onderhandelingen in het kader van het Minsk-akkoord, stelt Koenders in een verklaring. "Met het besluit van vandaag houden we de druk op Rusland zo hoog mogelijk om hier daadwerkelijke stappen op te zetten.''

Rusland neemt door de eigen maatregel geen producten als fruit, groente, vis, vlees en zuivel meer af van EU-landen, de VS, Canada, Australië en Noorwegen. Als het aan premier Dimitri Medvedev ligt, wordt de lijst van producten uitgebreid. Rusland importeerde jaarlijks voor bijna €12 miljard voedsel en zuivel uit de EU.

De economische sancties van de EU waren vorig jaar juli afgekondigd, kort na het neerhalen van een vliegtuig vol Nederlanders boven Oost-Oekraïne. De maatregelen zijn gericht tegen onder meer de Russische defensie-, bank- en energiesector.

Laatste reacties

  • Zuperboer

    Da's fijn heer Koenders dat u dat zo zeker weet. Maar nu even ter zake. Voor het eind van de week graag een uitgebreid compensatievoorstel voor de land- en tuinbouw naar de tweede kamer, want zij zijn het immers die uw machtsgebral faciliteren met hun Eigen Vermogen. We noemen dit het hamerwetje van Koenders, heeft u ook een mooi aandeel in de Vaderlandsche historie. 

  • Hogman1

    haha mooi verwoord, U is wel begaan met de Nederlandse letteren

Of registreer je om te kunnen reageren.