Home

Nieuws

'Kansen biobased economy Noord Nederland'

Wageningen – Friesland, Groningen en Drenthe kunnen samen een grote producent worden van 'groene' chemicaliën, grondstoffen en eiwit voor de veevoerindustrie. De provincies hebben zowel de bouwstenen als de kennis en fabrieken voor de eindproducten.

Dat blijkt uit onderzoek van Wageningen UR, Rijksuniversiteit Groningen en innovatieplatform Greenlincs.

Noord Nederland kampt met een aantal problemen. Veel Groningers willen vanwege het aardbevingsgevaar dat de aardgaswinning wordt teruggeschroefd en de chemieclusters in Delfzijl en Emmen ogen steeds minder sterk. Het ministerie vroeg de drie partijen nieuwe kansen voor economische ontwikkeling in de regio in kaart te brengen.

De conclusie is dat de zogeheten 'biobased economy' grote kansen biedt. Hierbij wordt gedoeld op het gebruik van groene grondstoffen voor de productie van energie, chemische producten en materialen. De onderzoekers stellen dat het Noorden beschikt over goede zeehavens en clusters met bedrijven die chemische producten en kunststoffen maken.

Volgens onderzoeker Harriëtte Bos beschikt het Noorden over twee belangrijke grondstofstromen: suikerbiet en gras. Door bioraffinage kan uit gras eiwit worden gewonnen dat als veevoer kan worden verkocht. Een kans want in het Noorden zien de nog kansen voor een duidelijke groei van de veehouderij. De meeste kansen ziet Bos voor de suikerbiet, zeker nu het suikerquotum verdwijnt.

"Uit de suikerbiet kun je suiker of diksap halen. Suiker kun je met fermentatie omzetten tot melkzuur en daar kun je vervolgens polymelkzuur van maken; kortom: verpakkingsmateriaal." Het projectteam adviseert de regio te investeren in een bioraffinagecluster. "Wanneer een dergelijk cluster zich gaat ontwikkelen, heeft dat vaak een enorme aantrekkingskracht op bedrijven."

Of registreer je om te kunnen reageren.