Home

Nieuws 1 reactie

Kamp overlegt over meer ruimte voor duurzaamheid bij mededinging

Den Haag – Minister Henk Kamp van Economische Zaken is in Brussel in overleg om meer ruimte te krijgen voor duurzaamheidsinitiatieven in de mededingingsregelgeving.

Volgens Kamp is er binnen de bestaande regelgeving ruimte om meer mogelijkheden te geven aan duurzaamheidsinitiatieven. Daarnaast wil Kamp de beleidsregels voor mededinging en duurzaamheid aanpassen zodat duidelijker wordt wat wel en niet mag. Ook moet voor de ACM duidelijker worden welke belangen wel en niet meegenomen moeten worden bij het beoordelen van afspraken. Kamp benadrukt dat dit wel moet gebeuren met respect voor de mededingingsregels die er zijn. Hij benadrukt dat een goed functionerende markt belangrijk is voor de economie. "Goede regels en goed toezicht is hierbij van groot belang", aldus Kamp. De minister erkent dat de ACM duurzaamheidsinitiatieven afremt en zegt teleurgesteld te zijn dat de Kip van Morgen niet aan de regels van de ACM voldoet.

Tijdens een debat in de Tweede Kamer blijken veel Kamerleden kritisch over het optreden van de ACM door het voorstel voor de Kip van Morgen af te keuren. De afspraken in de pluimveeketen om duurzamer te gaan produceren voldoen volgens ACM niet aan de mededingingsregels. CDA-Kamerlid Jaco Geurts is hier furieus over. Hij vindt dat het beleid van ACM tekortschiet door alleen naar de korte termijn te kijken en niet het belang van duurzaamheid voor de lange termijn. "Gezond milieu, duurzame voedselproductie zijn nu nog ondergeschikt aan mededingingsregels", constateert ook Carla Dik-Faber (ChristenUnie). "Het is onverteerbaar dat markttoezichthouders initiatieven tegen houden die goed zijn voor de burger en de samenleving", vindt de politica, ze pleit voor een Autoriteit voor Mens, Milieu en Markt.

SGP-Kamerlid Roelof Bisschop vindt dat mededingingsregelgeving de verduurzaming niet mag dwarsbomen, maar juist moet faciliteren. Dat kan door bijvoorbeeld tijdelijk afspraken toe te staan. "Daar is wel moed voor nodig", zegt Bisschop.

VVD en PvdA zijn minder kritisch op de ACM. Bart de Liefde (VVD) vindt het goed dat de ACM kritisch kijkt naar samenwerking. Hij vindt dat duurzaamheid geen excuus mag zijn voor samenwerking. Jan Vos (PvdA) vindt de kritiek van de ACM op de Kip van Morgen ook geen probleem, omdat de maatregelen die worden genomen bij initiatief onvoldoende verbeteringen vormen voor de duurzaamheid.  Kees Verhoeven (D66) zegt voorstander te zijn van duurzaamheid, maar het mag geen reden zijn om kartels toe te staan.

Eén reactie

  • poldes


    kringloopwijzer strookt ook niet met bex.

Of registreer je om te kunnen reageren.