Home

Nieuws

Kamercommissie vraagt EU GGO-plan in te trekken

Den Haag - De Tweede Kamer vindt dat de Europese Commissie het voorstel moet intrekken om de toelating van genetisch gemodificeerde producten per lidstaat te regelen. Een nipte meerderheid van VVD, CDA, PVV, ChristenUnie, GroenLinks en SGP heeft besloten daarover een brief aan de Europese Commissie te schrijven. Eerder werd in de landbouwcommissie van het Europees Parlement ook al zeer kritisch op het voorstel gereageerd.

De Europese Commissie stelt voor om de toelating van de toepassing van genetisch gemodificeerde grondstoffen per lidstaat te regelen, net als dat is gebeurd bij de toelating van de teelt van genetisch gemodificeerde gewassen.

VVD'er Bart de Liefde zegt dat het Brusselse voorstel de doodsteek voor de Nederlandse veehouderij is. "Dit is een frontale aanval op de Nederlandse vleessector, de portemonnee van de consument en de Rotterdamse haven", zegt De Liefde.

De Liefde denkt dat de schade in de miljarden kan lopen. Het Brusselse plan raakt de in- en doorvoer van onder andere genetisch gemodificeerde grondstoffen voor veevoer, zoals sojaschroot. "Experts hebben becijferd dat pluimvee- en varkensvlees in prijs kan verdubbelen. De productie van worst en kipfilet zal dalen. Dat betekent ook tienduizenden banen minder in Nederland. Door deze Brusselse idioterie wordt vlees een luxeproduct, dat kan echt niet."

Het besluit om de brief te versturen wordt formeel volgende week genomen.

Of registreer je om te kunnen reageren.