Home

Nieuws 1 reactie

Kabinet zet toelating transgene teelt even stil

Den Haag - Nederland zal voorlopig negen in Europa toegelaten of nog toe te laten transgene teelten vooralsnog niet op haar grondgebied toelaten.

Het kabinet wil niet vooruitlopen op besluitvorming in de Tweede Kamer. Het gaat om acht maissoorten en een aardappel, die geschikt is voor de productie van industrieel zetmeel.

In een brief aan de Tweede Kamer stelt staatssecretaris Wilma Mansveld echter dat het kabinet geen reden ziet de tien gewassen wettelijk te verbieden of te beperken. Op grond van nieuwe Europese regelgeving heeft Nederland echter de mogelijkheid om voor het eigen grondgebied de toelating tegen te houden. Als het uiteindelijk tot een beperking van de toelating van transgene teelten komen in Nederland, dan zal dat voor het gehele Nederlandse grondgebied gelden, zegt het kabinet.

Als transgene teelten in Nederland worden toegelaten, is al geregeld hoe ver ze van gangbare of biologische teelten verwijderd moeten blijven. Het kabinet wil overleggen met het parlement en met maatschappelijke organisaties over de manier waarop de toelating kan worden geregeld. Toelating zal per gewas worden bekeken. Er zal geen algemene regel komen, die de teelt van transgene gewassen tegenhoudt.

Eén reactie

  • koster

    Die heeft nog steeds de kop in het zand zitten. Die gewassen hebben niets anders dan ellende gebracht!

Of registreer je om te kunnen reageren.