Home

Nieuws

Kabinet laat EU-plan voor ggo's doorrekenen

Den Haag - Het kabinet laat een eigen beoordeling maken van de economische gevolgen en juridische implicaties van het plan van de Europese Commissie om lidstaten zelf te laten besluiten over het gebruik van toegelaten genetisch gemodificeerde grondstoffen. Staatssecretaris Sharon Dijksma (Economische Zaken) zei in overleg met de Tweede Kamer dat het kabinet weinig begrip heeft voor het plan, omdat het in gaat tegen de regels voor de open Europese markt.

In antwoord op vragen van VVD-Kamerlid Bart de Liefde bevestigde Dijksma dat de economische schade van het voorstel in Nederland potentieel kan oplopen tot miljarden euro's. "Het gaat om sociaal economische gevolgen voor de veehouderij, het gaat om het effect voor de Rotterdamse haven als doorvoerplaats van soja, het gaat om de strijdigheid met de regels voor de interne markt en mogelijk ook met regels van het Wereldhandelsoverleg en het gaat veel kosten aan handhaving. Om dat allemaal in kaart te brengen, hebben we een assessment nodig."

Eigenlijk zou de Europese Commissie dat assessment moeten uitvoeren, vindt Dijksma. Maar zij denkt dat Nederland met een eigen rapport ook argumenten kan leveren om het plan niet voort te zetten.

De meerderheid van de Tweede Kamer heeft - om zeer uiteenlopende redenen - kanttekeningen geplaatst bij het Europese voorstel in een brief aan voorzitter Jean-Claude Juncker van de Europese Commissie. VVD en CDA zijn het eens met de staatssecretaris dat het EU-voorstel strijdig is met de interne markt.

PvdA, Partij voor de Dieren en de SP hebben grote vraagtekens bij de juridische houdbaarheid. Zij willen graag dat lidstaten meer zeggenschap krijgen, maar vrezen dat dat niet goed is geregeld.

Of registreer je om te kunnen reageren.