Home

Nieuws 18 reacties

GroenLinks haalt vleesheffing weer van stal

Den Haag - Fractievoorzitter Jesse Klaver van GroenLinks heeft de vleesheffing weer op de agenda gezet.

Klaver vindt dat het kabinet de verkeerde maatregelen voorstelt in het plan om de btw op een groot aantal diensten en goederen van 6 naar 21 procent te verhogen.

Kortstondig staatssecretaris Co Verdaas (PvdA) zei vlak na diens aantreden dat hij een vrijwillige vleesheffing wel het onderzoeken waard vond. Sinds het aantreden van opvolger Sharon Dijksma is dat onderzoek niet meer ter sprake geweest.

GroenLinks pleit al zeker tien jaar voor de invoering van een vleestaks. Motieven daarvoor zijn de veronderstelde belasting op het milieu van vlees, maar ook de gezondheidseffecten ervan.

Klaver stelt een vergroening van de belastingen van €2 miljard euro, door de energiebelasting te verduurzamen en vrachtverkeer, vlees het bebouwen van open ruimte en het lozen van restwarmte zwaarder te belasten. Daarnaast doet hij voor in totaal €1 miljard aan voorstellen om bedrijfseigenaren zwaarder te belasten en belastingontwijking door grote bedrijven tegen te gaan.

Laatste reacties

 • Ishtar

  Mee eens, 50% BTW minimaal meer, 12% kan terug naar boeren in welke vorm dan ook. 38% naar de samenleving, om de negatieve aspecten van zoveel vlees te compenseren.

 • Mozes

  Onlangs is door een professor van Wageningen aangetoond dat sommige vegetarische producten minder duurzaam zijn dan vlees. Als het echt om duurzaamheid gaat mag ik aannemen dat GroenLinks de belasting op deze vegetarische producten even hoog wil maken als op vlees? 

 • geen boer

  tsja, elk jaar lijdt de BV Nederland een miljardenverlies, werkgelegenheid en arbeidszekerheid daalt, de gezondheidszorg dreigt onhoudbaar te worden, onderwijs is zorgelijk, grote groepen die zich afzetten tegen de maatschappij die ze tegelijkertijd parasiteren, en wat gaat de kersverse fractieleider doen? Een vleestaks invoeren. Want laten we de sector die 2/3 van het handelsoverschot en een groot gedeelte van de echte werkgelegenheid voor rekening neemt nog eens even pesten. Want grachtengordel Gutmenschen weten wat goed is, en de rest moet verboden worden!
  Snotneus.

 • Ishtar

  50% BTW verhoging (of meer) en dan 12% terug naar boeren lijkt me goed voor boeren!
  Als je andersom rekent, wil je dan nog lagere prijsen, en minder marktmacht, en minder inkomen?
  Dat zou ook raar zijn, of niet!
  Een verhoging kan best goed uitpakken voor boeren!
  Moet je niet gelijk negatief over zijn.
  Vraagt wel wat denkwerk, dus we hoeven de LTO zeeeeker niet om een mening te vragen.........!

 • 344412

  Geld terug?? Wordt er minstens eerst de helft afgeroomd door ambtelijke uitvoering...

 • veldzicht

  Heffing op vlees?de regering mag die boeren wel eens betalen voor alle CO2 die ze via de planten uit de lucht halen en de zuurstof  die ze produceren,en wat te denken van die bergen 'afval 'dat tot waarde wordt gebracht in hoogwaardig voedsel en  onmisbare mest.Het is jammer dat @ishtar zo weinig kennis van zaken heeft anders zou ie wel anders piepen, helaas kletsen alle linkse mensen zo.

 • PetervanKempen


  Idee: alle vleeseters krijgen een jaar de tijd om zich te bekeren. Zo niet, oppakken en in een showproces veroordelen wegens aantasting van de enige echte goede en zuivere samenleving. Anderen die zich onttrekken aan die zuivering, oppakken  en in een kamp , bewaakt door 7ende dag adventisten opsluiten  om af te kicken, wie dan nog weigert, en betrapt wordt op eten van vlees, standrechtelijk executeren. Nu tevreden, Ishtar?

 • J@gertje

  Koelbox in de auto en het vlees in Duitsland halen. Zou er ook een vleestax op wild komen? Zal wel niet maar wat ben ik blij dat ik jager ben en ook nog dicht bij de grens woon.

 • J@gertje

  Oh ja, de benzine, drank, bier, en de meeste andere dagelijkse boodschappen zijn er ook nog veel goedkoper en het assortiment is er nog groter ook. Een pakje shag is er €1,10 goedkoper. GroenLinkse Jesse kan van mij het heen en weer krijgen. En de rest van het Haagse clubje ook.

 • Marco22

  Precies J@gertje, typisch randstad-denken. Denken ze daar dat we op een eiland wonen? Bv Nederland naar bijstand-Nederland. Wel netjes al ons geld overmaken naar Brussel Klaver.

 • trijnie

  @Jagertje, jaag je ook in Duitsland?
  Nee? Dus het nederlands wild is wel goed genoeg? Weet je wel dat je onze winkels ten gronde richt door steeds over de grens te gaan?
  Over een poosje MOET je over de grens want dan liggen hier de winkels op hun gat.

 • podolski


  Ik vind de vleestax juist goed. Vlees is een luxe produkt.

   

   

 • J@gertje

  Trijnie, een jaartje geleden kwam je met dezelfde opmerking. Ik zal het antwoord even herhalen. Ja ik jaag ook in Duitsland en koop zelfs mijn patronen in Duitsland omdat ze daar veel goedkoper zijn. Ik ben nog steeds geen dief van mijn eigen portemonnee.

 • veldzicht

  @Trijnie,de regering vraagt er zelf om met hun achterlijke belasting verhogingen,
  dat die pomphouders en supermarkten langs de grens allemaal het loodje leggen
  zal hun een rot zorg zijn,ondanks jaarlijks zo,n 20 miljard aardgas opbrengsten nog een staatsschuld van 460 miljard euro,sukkels.vele kabinetten van de laatste 30 jaar hoor.


 • joohoo

  Ja en het afspuiten van kalveren steld ook niks voor, is ook veel beter dan groot laten worden en op eten.
  Honger wat is dat ???.ik geef toch ontwikkelingshulp!.
  Groen links is DE party die melkpoeder stuurde als ontwikkelingshulp naar een land waar  water geen was,   oeps sory vergeten.

 • J@gertje

  De boer zal de dupe worden van de vleestax.
  Supermarkten zullen blijven stunten met de vleesprijzen om zo de klanten binnen te krijgen.
  En de boer krijgt straks nog minder voor zijn slachtvee.

  @Tijnie, als jij de plaatselijke middenstand zo graag wilt blijven steunen is dat jouw goed recht, maar ik ben gekke Henkie niet.
  Volgens Nout Welling is de Euro van ons allemaal, en als ik in Duitsland meer waar voor mijn Euro krijg zoeken ze het hier maar lekker uit. 

 • PetervanKempen


  Wie betaalt bepaalt.

  De overheid is in haar regelneverigheid zoals door Groen links  vertegenwoordigd met dit anti vlees idee helemaal de weg kwijt geraakt. @ Trijnie en Podolski jullie kunnen er toch niet voor zijn dat een minderheid, (vegetariers en alternatief denkenden) via dergelijke wetten en ideeen de meerderheid hun wil wil opleggen en ze ons land en economie uitjaagt?

  Volgens mij gaat het met ' weten wat goed voor ons is'  helemaal uit de hand lopen en moet dit dramgedrag van links  nu eens ophouden.

 • J@gertje

  Helemaal mee eens Peter. Laat een ieder leven zoals hij/zij wil. Die bemoeizucht moet gewoon stoppen.

Laad alle reacties (14)

Of registreer je om te kunnen reageren.