Home

Nieuws 1 reactie

Groei duurzame palmolie

Zoetermeer – In 2014 was 72 procent van de palmolie die is verwerkt door de Nederlandse voedingsmiddelenindustrie als duurzaam gecertificeerd. Dat meldt de Task Force Duurzame Palmolie.

De leden van de taakgroep hebben de ambitie om alle palmolie voor de Nederlandse markt 'duurzaam' in te kopen voor het einde van 2015.

"Ieder jaar zien we het aandeel duurzame palmolie stijgen", aldus voorzitter Eddy Esselink van de Task Force. "Afgelopen jaar zelfs iets meer dan het jaar daarvoor. Dit is een mooi resultaat." Esselink merkt op dat de meeste voedingssectoren rond 80 procent gecertificeerde palmolie verwerkten. De mengvoersector loopt hierbij achter maar ook hier worden volgens hem positieve stappen gezet.

De Task Force beschouwt palmolie als duurzaam wanneer ze is gecertificeerd volgens de normen van de Ronde Tafel voor Duurzame Palmolie, waarbij vaak de op de Engelse naam gebaseerde afkorting "RSPO" wordt gebruikt. Aan RSPO doen brancheorganisaties, NGO's, voedingsconcerns, voerbedrijven, handelsbedrijven en boerenorganisaties mee. Kortom: alle schakels van de keten.

In 2014 is voor het eerst in de Nederlandse voedingsmiddelenindustrie meer 'segregated' duurzame palmolie dan 'book & claim' gekocht. "Segregated palmolie is duurzame palmolie die volledig gesegregeerd wordt geoogst en verscheept. Deze door de RSPO gecertificeerde palmolie wordt van de plantage tot en met het laatste verwerkingsstadium volledig gescheiden vervoerd, opgeslagen en verwerkt.

Bij 'book & claim' kopen bedrijven certificaten voor een volume gecertificeerde palmolie, maar worden de producten niet gescheiden door de keten gevoerd. Bedrijven die kiezen voor 'book & claim' kunnen wel claimen bij te dragen aan de verduurzaming van de palmolieketen.

Eén reactie

  • agratax2

    Vraag ik me af waar al die niet Duurzame Palmolie blijft, die de laatste decennia is aangeplant? Worden deze plantages aangelegd op grond van legaal of ilegaal gekapt oerwoud waarbij de flora en fauna bescherming ter zijd eis geschoven na enkele jaren tot Duurzaam verklaard? 

Of registreer je om te kunnen reageren.