Home

Nieuws 1 reactie

Griekenland: deal of geen deal?

Griekenland en de crediteuren vechten deze week een episch gevecht uit over economische hervormingen.

Griekenland wil niet tornen aan de pensioenuitgaven terwijl de geldschieters juist willen dat de Grieken hierin fors het mes zetten. Omdat Griekenland nauwelijks sociale voorzieningen heeft, aldus de Griekse regering, eten ook veel niet-pensioengerechtigden mee uit de pensioenruif van ouders of grootouders.

Twistpunten

Andere twistpunten zijn een verhoging van de btw en het vergroten van reguliere belastinginkomsten. Een te groot deel van de Griekse economie betreft het zwarte circuit, aldus crediteuren. De verschillen van inzicht zijn zo groot dat zelfs een last-minute deal de zorgen over een Grieks faillissement of een vertrek uit de Eurozone vermoedelijk nauwelijks kan wegnemen. Want stemt Griekenland in, dan is nog de vraag of de regering de pijnlijke maatregelen daadwerkelijk zal nemen. De Grieken staan niet bekend om hun doortastend beleid. Concreet moet Griekenland voor 30 juni €1,5 miljard op de rekening van het IMF storten. De Europese Centrale Bank (ECB) verwacht dan weer op 20 juli een aflossing van €3,5 miljard. Betalen de Grieken de ECB niet, dan zal het vermoedelijk de door bezorgde burgers leeg getrokken Griekse banken niet meer kunnen steunen.

Agribusiness

Voor de agribusiness staat geen belangrijke markt op het spel. Griekenland is wel de plek waar bedrijven als FrieslandCampina en Heineken productie voor de hele Balkanregio hebben gevestigd, maar de afzet in het land zelf is beperkt. De vleessector exporteert vanuit Nederland nog het meest naar Griekenland. Ze realiseren normaliter een "Griekse" exportomzet van ruim €300 miljoen.

Markten reageren vooralsnog lauw op de Griekse zorgen. De wisselkoers van de euro bewoog de laatste dagen rond $1,12. De interbancaire rente is eveneens stabiel. De Euribor met een looptijd van 3 maanden staat op min 0,014 procent. Voor de langere termijn lijkt de rente wel omhoog te gaan. Donderdagochtend noteerden staatsleningen met een looptijd van 10 jaar in de Eurozone gemiddeld 33 procent hoger dan een week eerder. De gemiddelde rente staat met 0,12 procent nog wel erg laag.

Eén reactie

  • zon

    Zachte heelmeesters maken stinkende wonden.

Of registreer je om te kunnen reageren.