Home

Nieuws 2 reacties

Geen extra Q-koortsmaatregelen voor werknemers

Den Haag – Het kabinet neemt geen extra maatregelen om werknemers extra te beschermen tegen Q-koorts.

Het kabinet volgt hierin het advies van de Gezondheidsraad. Deze is van mening dat de huidige arbeidshygiëne en veterinaire maatregelen afdoende zijn om de meeste werknemers te beschermen en veilige en gezonde arbeidsomstandigheden te bieden. De verplichte vaccinatie van melkgeiten en melkschapen speelt hierbij een belangrijke rol. "De kans dat uitzonderlijke blootstellingssituaties  zich voor zullen doen is gezien de veterinaire vaccinatieplicht zeer klein", aldus Lodewijk Asscher, minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid in een brief aan de Tweede Kamer.
In Nederland zijn op dit moment nog acht melkgeitenbedrijven officieel besmet met Q-koorts. Om vrij te worden verklaard moet een bedrijf een jaar lang geen verhoogd gehalte van coxiella burnetii in de tankmelk hebben. Bij het RIVM zijn tot en met half april 49 mensen geregistreerd die geïnfecteerd zijn met Q-koorts.

Laatste reacties

  • trijnie

    Het is kortzichtig en schandalig om geen open kaart te spelen en om daarnaast werknemers niet te beschermen.
    Wat hebben we toch voor een overheid, als ze zelf maar in hun ivoren toren veilig en wel opgeborgen zitten..........

  • J@gertje

    Nog schandaliger is dat er met de uitkomst van de onderzoeken naar de oorzaak van Q koorts niets gedaan wordt.

Of registreer je om te kunnen reageren.