Home

Nieuws 4 reacties

Geen breed Q-koortsonderzoek onder bevolking

Den Haag - Er komt geen breed bevolkingsonderzoek naar Q-koorts. Minister Edith Schippers (Volksgzondheid, Welzijn en Sport) heeft dat besloten naar aanleiding van de resultaten van een groot onderzoek onder de bevolking van Herpen.

Voorlopige resultaten van het bevolkingsonderzoek zijn deze week aan de bevolking van Herpen bekend gemaakt. Bij het onderzoek van de GGD Hart voor Brabant onder 1.534 inwoners van Herpen is één Q-koortsbesmetting opgemerkt, die nog niet eerder was vastgesteld.

De onderzoekers stellen  dat bijna 34 procent van de deelnemers aan het onderzoek antistoffen in het bloed had tegen Q-koorts. Er was er maar één bij wie antistoffen werden gevonden, en bij wie de ziekte nog niet was vastgesteld. De onderzoekers concluderen dat een breed bevolkingsonderzoek in gebieden waar de Q-koortsdruk lager is geweest, waarschijnlijk weinig oplevert.

Laatste reacties

 • Burnetti

  Omdat vanaf 2008 onder aanvoering van Olde Lohuis in Herpen is gescreend waren de 500 positieven al lang geleden bekend.
  Dit deel van VGO bevestigd alleen nog dat 30% van de bevolking de infectie recent doormaakte.
  begrijpenlijk maar jammer dat er geen breder onderzoek volgt.
  De uitkomsten van de serologie bevatten genoeg informatie om de voorspelling van Coutinho van 40.000 besmettingen landelijk te staven. Benieuwd naar de uitkomsten eind dit jaar.

 • Mozes

  Het onderzoek toont aan dat Q-koort een aflopend probleem is. De genomen maatregelen zijn dus voldoende. 

 • Burnetti

  Omdat Q-koorts een aflopende zaak is bouwden Livestock Research met CVI en Alterra dit jaar een risicotool gebaseerd op Q-koorts voor overheden en bestuurders?

 • J@gertje

  De oorzaak van Q koorts is bij Schippers bekend maar ze heeft er tot nu toe niets mee gedaan.

Of registreer je om te kunnen reageren.