AlgemeenNieuws

Gedeputeerde: dierenarts keurt ‘nekbreekapparaat’ gans goed

Arnhem – Een dierenarts heeft een apparaat waarmee de nekken van ganzen gebroken kunnen worden, goedgekeurd.

Faunabeheereenheid Gelderland (FBE) vroeg die dierenarts om advies, aangezien de eenheid het ‘nekbreekapparaat’ dit jaar op proef wil laten gebruiken om ganzen te doden.

Volgens de dierenarts maakt het apparaat een gans acuut dood en levert dat voor het dier minder stress op dan afschieten. De Raad voor Dierenaangelegenheden vindt vergassen van ganzen een betere methode, maar noemt het breken van de nek ook acceptabel.

Dat heeft de Gelderse provinciebestuurder Jan Jacob van Dijk woensdag gezegd tijdens een debat in Provinciale Staten over het nekken breken van ganzen. De Partij voor de Dieren ontdekte vorige week dat er een ontheffing was gegeven voor het gebruik van het apparaat en wilde opheldering. Van Dijk erkende dat niemand precies weet hoe het door een Leersums bedrijf ontwikkelde apparaat precies werkt. “Maar het resultaat is een dode gans en daar gaat het om”, zei hij.

In Gelderland leven ongeveer 140.000 ganzen, die grote landbouwschade veroorzaken. Eerder is al afgesproken dat dat aantal teruggebracht moet worden naar ongeveer 40.000 dieren. Dat betekent volgens Van Dijk dat de FBE de komende vier jaar jaarlijks zo’n 37.000 ganzen moet doden. “Er was geen plek meer bij het bedrijf dat ganzen vergast. Daarom moeten we dit jaar onder andere schieten en de dieren de nek omdraaien. Dat gebeurt deels met de hand en deels met dat apparaat”, legde de bestuurder uit.

De PvdD wilde met enkele andere fracties een stokje steken voor het nekken breken, maar zij kreeg daarvoor geen meerderheid. De FBE zal in het najaar laten weten hoe de ganzenjacht precies is verlopen. Dan wordt besloten of het apparaat in gebruik blijft. Ook een voorstel om het nekken breken op video op te nemen zodat iedereen kan zien wat er gebeurt, haalde het woensdag niet.

Beheer
WP Admin