Home

Nieuws 3 reacties

Foodwatch: overheid verzwijgt nadelen TTIP

Amsterdam - De Nederlandse overheid en minister Lilianne Ploumen (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) lichten Nederlanders stelselmatig verkeerd voor over de gevolgen van het omstreden vrijhandelsakkoord TTIP.

Dat meldt voedselwaakhond foodwatch maandag. "Zo worden cijfers selectief uit rapporten gehaald om een te positief beeld te schetsen, en de nadelige effecten van het vrijhandelsverdrag worden veelal genegeerd. Foodwatch vindt het schandalig dat de overheid haar burgers zo eenzijdig informeert over een onderwerp waarover heel veel mensen zich zorgen maken'', aldus de organisatie.

Het gaat om het zogeheten Transatlantic Trade & Investment Partnership (TTIP), ofwel het trans-Atlantisch handels- en investeringsverdrag, dat moet zorgen voor een goedkoper en eenvoudiger handel. De voornaamste kritiek tegen TTIP is dat door het openstellen van de handel, de democratie en autonomie van landen ondermijnd gaat worden. Bovendien vrezen tegenstanders dat Europese regels voor voedsel en veiligheid op de helling gaan.

Foodwatch heeft in een open brief Ploumen ",de vijf grootste misleidingen'' van de overheid rond TTIP op een rij gezet. Onder meer worden de risico's voor de democratie en voor de beleidsvrijheid van nationale bewindslieden op het gebied van volksgezondheid, milieu, en consumentenrechten stelselmatig onderbelicht.

Zo'n 390 maatschappelijke organisaties in Europa hebben inmiddels meer dan twee miljoen handtekeningen verzameld tegen TTIP.

Laatste reacties

  • agro1


    iets anders verwacht dan? als de roverheid betrouwbaar wordt, zal de wereld vergaan. ik ben gerust, het einde wacht nog wel even....

  • Fermer

    Gewoon de volgende stap van de multinationals om hun macht en graaizucht uit te breiden, uitgevoerd en verdedigd door hun schoothondjes in de politiek.

  • bbuizer

    Reactie Bertus Buizer (Buizer Advies): Wat ik ook niet begrijp, is dat boerenorganisaties met uitzondering van de Dutch Dairymen Board zich zo weinig over TTIP uitlaten. Kleine boeren (die in Nederland in de afgelopen 70 jaar al sterk zijn weggesaneerd; EU landbouwcommissaris Dr. Sicco Mansholt had er later spijt van!) en biologische landbouw komen in het nauw door dit vrijhandelsverdrag met de VS. Zie mijn opiniestuk hierover op <>

Of registreer je om te kunnen reageren.