Home

Nieuws 1 reactie

FloraHolland: hogere btw kost honderden miljoenen

Aalsmeer – De Nederlandse sierteelt verliest door een hogere btw honderden miljoenen euro's omzet en duizenden arbeidsplaatsen.

Dat stellen bloemenveiling FloraHolland en brancheorganisatie VBN in een reactie op het kabinetsplan de btw op onder meer bloemen en planten te verhogen van 6 naar 21 procent. Ze roepen het kabinet definitief af te zien een btw-verhoging.

FloraHolland en VBN becijferden een mogelijk effect van de btw-verhoging, met als voorbeelden de btw-verhoging in Frankrijk in 1991 en Spanje in 2012. De omzet van de Nederlandse sierteelt zou met €240 miljoen dalen. Daardoor zouden 5.220 banen verloren gaan. Omdat de export ook geraakt wordt, loopt de rekening financieel en maatschappelijk verder op. In de cijfers zijn verlies aan indirecte arbeidsplaatsen en omzet niet meegenomen.

Nederland moet niet dezelfde fout maken als Frankrijk en Spanje, waarschuwt Lucas Vos, CEO van FloraHolland en directeur van de VBN. Frankrijk verhoogde het btw-tarief van 5,5 procent naar 18,6 procent. Een hoger btw-tarief moest lagere inkomsten uit de inkomstenbelasting opvangen Frankrijk draaide de maatregel twee jaar later terug. De werkgelegenheid was in de periode gedaald van 169.000 naar 158.000.

Spanje verhoogde de btw in 2012 van 8 naar 21 procent. Voor sierteeltproducten werd het tarief in 2015 verlaagd nadat in de sector een vraaguitval van maar liefst 27 procent plaatsvond. Spaans onderzoek toonde volgens Vos aan dat mensen een vast bedrag uitgeven aan bloemen en planten. Bij een lagere inkomstenbelasting gaan ze niet opeens meer of duurdere bloemen en planten kopen.

Eén reactie

  • agratax2

    Uit bovenstaand artikel blijkt maar weer, dat regeringen zich laten leiden door rekenmeesters. Mensen die denken dat als ze de belasting verhoging de netto omzet in de winkel gelijk blijft en zij dus meer geld binnen slepen. Helaas er zijn sociale en economische wetten die de totale omzet beinvloeden en die zijn bij de regenten onbekend of ze willen ze niet weten. Waarom verlagen ze de BTW niet, dat zou wel eens meer geld in het laatje kunnen brengen, omdat de omzet dan stijgt en er dus meer personeel nodig is, die weer meer geld in de economie brengen. Verlagen van BTW betekent voor de rekenmeester MINDER geld, zij kunnen zich niet indenken wat een lage of hoge prijs betekent voor het koop gedrag van mensen.

Of registreer je om te kunnen reageren.