Home

Nieuws 2 reacties

Finaal oordeel: MKZ-ruiming was terecht

Den Haag - De preventieve ruiming van dertien bedrijven in het Overijsselse Kamperveen in verband met een uitbraak van mond- en klauwzeer in 2001 in het Gelderse Oosterwolde was terecht.

Dat stelt het College van Beroep voor het Bedrijfsleven in een finaal oordeel over de zaak.  Het CBB zegt dat het ministerie er terecht van is uitgegaan dat sprake was van een besmetting op het bedrijf in Oosterwolde, ook al is de besmetting niet vastgesteld op basis van een volledig uitgevoerde uitgebreide test.

Het toenmalige ID Lelystad (nu Centraal Veterinair Instituut) maakte tijdens de uitbraak van mond- en klauwzeer gebruik van een verkorte test op basis waarvan mond- en klauwzeer werd vastgesteld.  Bij de besmetting in Oosterwolde was sprake van 47 positieve monsters. Er was een directe relatie met een bedrijf in Oene, waar al eerder mond- en klauwzeer bij geiten was vastgesteld.

Teleurstellend

Adviseur Lau Jansen, die de Kamperveense boeren heeft bijgestaan in de procedure tegen de staat, noemt de uitspraak teleurstellend. Hij zegt dat het CBB met het oordeel de deur openzet voor allerhande improvisaties ten tijde van crises. Hij zegt dat laboratoria in vredestijd moeten voldoen aan allerlei accreditatienormen, maar dat in oorlogstijd die normen opeens niet meer gelden. "Daar zit iets tegenstrijdigs in."

Het ministerie van Economische Zaken zegt in een reactie kennis genomen te hebben van de uitspraak. "Het is goed dat er nu een eind is gekomen aan deze langlopende procedure", aldus een woordvoerder.

Hoop

Lau Jansen staat ook boeren uit Kootwijkerbroek bij, die bezwaar maken tegen de besmetverklaring en de preventieve ruiming tienduizenden kalveren na een besmetting in Kootwijkerbroek. Jansen put hoop uit deze uitspraak voor die boeren, omdat de rechter mede overtuigd is door het grote aantal tests dat in Oosterwolde was uitgevoerd.  "In Kootwijkerbroek was er maar één positieve test,  het kleinst denkbare aantal. Dat moet dan ook betekenis hebben."

Het is nog niet bekend op welke termijn het CBB uitspraak doet in de Kootwijkerbroekse zaak. Een woordvoerder van het CBB zegt dat het onderzoek nog loopt.

Laatste reacties

  • geen boer

    Lau blijft mooi aan het werk, maar wat zijn opdrachtgevers hiermee willen bereiken is voor mij een raadsel.

  • schoenmakers1

    in nederland gelden de regels niet voor de overheid, wel makkelijk zelf opstellen en gelden alleen voor iemand anders

Of registreer je om te kunnen reageren.