Home

Nieuws 6 reacties

Familie minister bij grootste grondbezitters Rusland

Moskou - In Rusland is een schimmige deal rond de familie van minister van landbouw Aleksandr Tkatsjov aan het licht gekomen. Zijn dochter blijkt sinds kort één van de machtigste grootgrondbezitters van Rusland te zijn, zo meldt het Russische medium RBK.

Tkatsjovs dochter Tatjana Batalova is officieel mede-eigenaar (maar tot voor kort volledig eigenaar) van het bedrijf Kubansky Bacon. Dat heeft onlangs toestemming gekregen van de federale antimonopoliedienst in Rusland om assets op te kopen van drie andere agriholdings. Het gaat om honderdzestigduizend hectare, waarmee Batalova haar grondbezit met bijna 50 procent uitbreidt. Batalova belandt daardoor in de top 5 van grootste grondbezitters in Rusland. Haar man raakte vorig jaar in Rusland in opspraak door mogelijke corruptiepraktijken rond de Olympische Winterspelen in Sotsji.

Kubansky Bacon blijkt volgens RBK bovendien een dochteronderneming van Agrocomplex te zijn, dat ruim twintig jaar geleden is opgericht door de ministers vader Nikolaj Tkatsjov. Ook Aleksandr Tkatsjov zat voorheen in de directie van Agrocomplex.

Aleksandr Tkatsjov was tussen 2011 en 2015 gouverneur van de vruchtbare regio Krasnodar, waar Kubansky Bacon zetelt.

Oppositieleider Aleksej Navalny reageerde cynisch op zijn website. "Geweldig natuurlijk. Het is een erg goede ontwikkeling dat de dochter van de minister van landbouw de grootste landeigenaar van Rusland lijkt te worden."

Tkatsjov is sinds twee maanden minister van landbouw. Hij verving Nikolaj Fjodorov en heeft als voornaamste taak om het niveau van de Russische voedselzekerheid op te voeren.

Geert Jan Hahn

Laatste reacties

 • agratax2

  De Russen zijn in 100 jaar geen steek verder gekomen. De landadel is in de revolutie vermoord en nu het revolutie resultaat niet levensvatbaar is gebleken heeft een nieuwe landadel zijn intrede gedaan. 

 • geen boer

  inderdaad, helaas leert men nooit; daar aan de linkerkant van het politieke spectrum. Verschillende landen in zuid-Amerika denken nog steeds dat afpakken van de rijken de armen zal verheffen. Het resultaat is dat na 30 jaar het land geisoleerd is, iedereen straatarm en voedsel op de bon. Soms bieden resultaten uit het verleden namelijk wél een garantie voor de toekomst.
  Gek genoeg zijn linkse dictators en despoten in ruime kring ook in ons land populair. Bekend zijn natuurlijk de China en DDR collaborateurs uit de 70'er jaren, maar onlangs nodigde de SP nog zo'n knuppel uit Bolivia uit, om uit te leggen hoe dat allemaal moet met nationaliseren en zo.
  Waarvan akte!

 • flyinghollander

  Ze kunnen wel beter zoeken, vinden ze er wel meer:)

 • gjcamps


  Dan is het beter dan in Nederland, ze hebben tenminste een ministerie van landbouw. En een minister die tenminste weet hoe landbouw werkt. Dit komt wel goed , goeie grond daar. Ook veel fruit en groente productie. Ze hebben Europa alleen  nodig voor zaaizaad.

 • flyinghollander

  Gjcamps  niet overdrijven gaan.

  Kennis is er nog nodig en inderdaad basis materiaal 

 • agratax2

  Om de landbouw goed te laten produceren is meer nodig dan landhervorming in welke vorm dan ook. Zonder motivatie van de mensen wordt het niks. Deze motivatie ontbrak honderd jaar geleden in Rusland en is nog maar minimaal aanwezig. Zolang de rijken denken dat de armen alles voor hen doen zonder een fatsoenlijke beloning, hebben ze het mis. De arme zal eerst aan zijn eigen hachje denken en daarna aan de baas. De armen denken al helemaal niet aan hoe kan ik gaan exporteren, hij denkt maar aan 1 ding en wel zijn eigen gezin en zijn eigen voedselvoorziening en een beetje luxevia de lokale markt.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.