Home

Nieuws

FAO: meer budget, regionale aanpak

Rome – Wereldvoedselorganisatie FAO werkt in 2016 en 2017 met een budget van in totaal $1,03 miljard (€920 miljoen). Dat is 0,7 procent meer dan in 2014 en 2015.

De herkozen directeur-generaal José Graziano da Silva belooft meer focus op klimaatverandering, regionale verschillen en voeding.

De Braziliaan wees in een speech na het aannemen van het nieuwe budget op de enorme uitdaging die de organisatie aan blijft gaan: het uitbannen van honger in de wereld. Graziano da Silva wil meer FAO-mensen in het veld en minder op kantoor in Rome. Tevens wil de directeur-generaal meer regiospecifiek beleid laten maken. Meer decentralisatie dus.

Hij noemde een aantal beleidspunten om honger terug te dringen, zoals het vergroten van een sociaal vangnet dat armen op het platteland voedsel kunnen kopen. Ook wil Graziano da Silva boerenfamilies aansluiting laten vinden op de markt. Nu profiteren boeren in ontwikkelingslanden vaak nog nauwelijks of beperkt van hogere prijzen elders.

De FAO blijft ook de aandacht vestigen op meer Zuid-Zuid-samenwerking. Eerder werd al een Afrikaans fonds opgericht voor het bestrijden van honger. De gedachte is dat steeds meer landen op het zuidelijk halfrond wel het geld en de expertise hebben de situatie in hun eigen regio's te verbeteren. Tijdens FAO- conferentie vorige week beloofde China al meer steun.

De lidstaten van de FAO verkozen de Spaanse koningin Letizia tot speciaal ambassadeur voor voeding. Vandaag werd nog een gids uitgegeven die in plannen voor landbouw- en plattelandsontwikkeling moet helpen kinderarbeid uit te bannen.

Of registreer je om te kunnen reageren.