Home

Nieuws

Euribor van bodem af

Rabobank sprak deze week de verwachting uit dat de mondiale economische groei dit jaar wat terugvalt.

De terugval is gevolg van wat afkoelende groeimotoren in de VS, China en het Verenigd Koninkrijk. China wordt als snelst groeiende wereldeconomie vermoedelijk zelfs voorbijgestreefd door India. In de eurozone is juist sprake van een groeiversnelling.

De bank noemt in een kwartaalrapport over de wereldeconomie een belangrijk risico: een monetaire race naar de bodem. De eurozone, maar ook Japan profiteren van goedkope olie, maar vooral van de goedkopere euro en yen die de export bevordert. Dit effect houdt niet eeuwig stand: groei zal de waarde van de munten omhoog stuwen en de VS en China proberen met beleid te voorkomen dat de waarde van hun munteenheden hun exporteurs uit de markt prijzen.

Zijwaartse beweging

De interbancaire rente, vaak referentie bij leningen, beweegt zijwaarts. De Euribor met een looptijd van 3 maanden tikte midden vorige week een bodem aan van min 0,014 procent. De rente steeg daarna naar min 0,013 procent en bleef een week aan die koers vastgeklonken. In de markt wordt uitgegaan van een lichte stijging tot een niveau net boven of op nul.

Het economisch bureau van ABN Amro denkt zelfs tot diep in 2016 de rente dichtbij nul blijft. De beleidsrente van de Europese Centrale Bank (ECB) is maatgevend. De ECB-rente blijft volgens de bank voorlopig op het extreem lage niveau van 0,05 procent liggen.

Stijgende rente

Hoe anders is dat in de VS, waar de rente in de visie van de bank zal worden verhoogd van 0,25 procent nu naar 0,50 procent in her volgende kwartaal en 0,75 procent eind 2015. In 2016 kan de rente van de Federal Reserve verder stijgen tot 2,25 procent. Een hogere rente in de VS betekent dat de dollar harder zal gaan worden en de euro dus relatief zwakker.

De lang verwachte renteverhoging in de VS is goed nieuws voor exporteurs die gericht zijn op markten buiten de eurozone. De import van een aantal producten die wereldwijd in dollars worden afgerekend, zoals olie en veevoergrondstoffen, worden relatief duurder. Maar er is een onzekere factor: de economie van de eurozone groeit sneller dan verwacht.

Of registreer je om te kunnen reageren.