Home

Nieuws 9 reacties

'Elke ambtenaar moet dag op boerderij meelopen'

Dronten – Elke ambtenaar van het directoraat-generaal Agro en Natuur bij het ministerie van Economische Zaken moet minimaal één dag per jaar op de boerderij 'stage lopen'. Dit zegt Jan Klink, landbouweconoom bij het ministerie.

Hij liep woensdag een dag mee op een biologisch akkerbouwbedrijf van Stefan Maerman in Dronten (Flevoland), samen met collega Ilona van de Velde.

Woensdag en donderdag lopen ambtenaren van het ministerie van Economische Zaken een dag mee op agrarische ondernemingen van leden van het Nederlands Agrarisch Jongeren Kontakt (NAJK). Kirsten Haanraads, algemeen secretaris NAJK: "Aanleiding is de wens van NAJK om kennisuitwisseling en bewustwording te bevorderen tussen onze achterban en de ambtenaren die het beleid vormgeven waar onze boeren en tuinders dagelijks mee te maken hebben."

Dagje Praktijk voor ambtenaren

In september van dit jaar zal een tweede zogenoemd 'Dagje Praktijk' worden georganiseerd. Dan zal ook de 'terugkomdag' op het ministerie van Economische Zaken plaatsvinden. "We verwachten dat er dit jaar zo'n 25 boeren en/of tuinders en 50 ambtenaren zullen deelnemen", aldus Haanraads.

Het gaat nu vooral om ambtenaren van het ministerie van Economische Zaken maar ambtenaren van andere ministeries, zoals van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) hebben animo en nemen deel. Het NAJK sluit geen ministerie uit.

Ambtenaren zien nut in van stage

De 'stagelopers' Klink en Van de Velde zien veel nut in een ambtenarenstage op de boerderij. Van de Velde: "Ik ben een stadsmens. Ik vond het leuk om te kijken hoe het in de praktijk gaat." Ze vindt het 'Dagje Praktijk' een goed initiatief en nuttig om zodoende te zien hoe het in werkelijkheid aan toe gaat om de boerderij.

Klink gaf zich op voor deze snuffelstage om in de praktijk te zien wat goed gaat en wat minder goed. Het viel hem op dat de ondernemer goed kijkt waar de kansen liggen. Klink: "Ik zie ook dat de decentrale overheden wat moeilijk doen om dingen gerealiseerd te krijgen. Dat is jammer. Ondernemerschap zou meer gestimuleerd moeten worden."

Leuk en leerzaam, maar nog niets gedaan

Klink en Van de Velde vonden de dag leuk en leerzaam, maar een kritiek puntje hebben ze ook. Van de Velde: "We vonden het jammer dat we niet letterlijk de handen uit de mouwen hebben kunnen steken. We hebben veel gepraat en gezien, maar hadden ook graag wat gedaan."

Boerderij was aanwezig tijdens de stage en maakte een kort filmverslag

Laatste reacties

 • Bullfs


  Meelopen is prima! Ook bij bakker, slagers, groenteboer, visboer, enz,enz.

 • joohoo

  Mijn zoon heeft dit voorjaar een maatschappelijke stagedag gehad geregeld door de school.
  Toen hij s avonds thuis kwam bleek hij alles te weten over hennep ?????. Hij had de een halve dag hennepplanten zitten toppen, en de school noemde het groen in de maatschappij??.

  Ha ha je blijft lachen .

 • arris

  dan hebben we te weinig boeren dus 5 per boer

 • veldzicht

  Niet een dag per jaar maar eerst een heel jaar stage laten lopen,heel misschien komt er dan eindelijk wat verstandigs uit.

 • veldzicht

  joohoo# 2,ik vind dat zo gek nog niet,met hennep valt veel meer te verdienen
  dan granen of aardappels. een paar duizend  vierkantemeter hennep en je wordt stinkent riijk.

 • jan4072

  Ze willen iets doen en de handen uit de mouwen steken. Geweldig! Laat ze beginnen met formulieren te laten invullen. En terug komen als het niet goed is, net zolang tot het wel goed is.

 • Elevage

  jongens laten we dit initiatief toejuichen en niet meteen de grond in boren.
  Hoe vaak worden er niet regels bedacht die te onzinnig zijn voor woorden, bedacht door mensen die geen idee hebben hoe het gaat op een boerenbedrijf.
  Dus we moeten aanhaken hier en niet afhaken.
  Alle ambtenaren verplicht een dag meelopen met alle verschilleden bedrijven in de agrarische sector: landbouw, kip, varken, melk, vlees, geit, etc

 • Jan van het Zand

  Een heel jaar stage? Dan raken ze het zicht kwijt op het veld.....

 • Spruit12

  IK lees nogal wat gefrustreede en cynische reacties, maar laten we het eens positief bekijken. De kloof tussen praktijk en beleidsmakers is soms te groot. Het meelopen in de praktijk kan hier een verandering in brengen, wat de sector weer ten goede komt. Je als sector openstellen voor de 'buitenwereld' komt je alleen maar ten goede. Alleen maar schelden en wijzen heeft geen zin. Als je zegt dat de 'buitenwereld' geen inzicht heeft in de sector (en dat de consumenten niet meer weten waar het voedsel vandaan komt), moet je jezelf ook afvragen 'In hoeverre staan wij als sector voor hen open?'. Een keertje per jaar Kom in de Kas en en soms een open dag en BZV is niet voldoende om de consument en beleidsmaker inzicht te geven in de productie van het belangrijkste wat de mens nodig heeft. n.l. voedsel.

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.