Home

Nieuws

EU en Mexico willen betere handelsdeal

Brussel – De EU en Mexico gaan onderhandelen over een uitbreiding van een vrijhandelsverdrag dat in 2000 werd afgesloten.

Voor het einde van 2015 moeten de partijen het eens zijn. Op dit moment is de agrarische handel in euro's in balans en wordt handel vooral gefrustreerd door sanitaire en fytosanitaire belemmeringen.

De Mexicaanse agrarische export naar de EU is sinds 2000 sterk toegenomen. In 2014 exporteerde de EU voor €1,1 miljard aan voedsel en andere agrarische producten naar Mexico, zo blijkt uit cijfers van de Europese Commissie. Andersom importeerde de EU voor €984 miljoen aan landbouwproducten uit Mexico.

Herkomstbenamingen

Het land is vooral een grote exporteur van groente en fruit. Andersom exporteert de EU vooral verwerkte voedingsmiddelen naar Mexico. De EU zal naar verwachting bij Mexico aandringen op meer bescherming voor geografische herkomstbenamingen zoals Parmaham of champagne. Op dit moment beschermt Mexico dergelijke benamingen net als de VS en Canada maar zeer beperkt.

Het verbeteren van de bescherming is een speerpunt van de EU in alle handelsbesprekingen. Erkenning van herkomstbenamingen is ook onderdeel van een uitonderhandelde handelsdeal met Canada, waarop het akkoord met Mexico volgens EU-handelscommissaris Cecilia Malmström moet lijken.

Tijdens een EU-Mexico-top ontmoetten de Mexicaanse president Enrique Peña Nieto en de voorzitter van de Europese raad, Donald Tusk, elkaar. Men werd het eens dat importtarieven niet langer de belangrijkste belemmering voor handel zijn. Onderhandelaars zullen dus kijken naar sanitaire en fytosanitaire belemmeringen.

De relatie met de EU is voor Mexico zwaar ondergeschikt aan de relatie met de Noorderburen. De VS is goed voor driekwart van de Mexicaanse landbouwimporten en ook het overgrote deel van de Mexicaanse exporten. Met 122 miljoen inwoners is Mexico niettemin een interessante markt voor exporteurs in de EU.

Of registreer je om te kunnen reageren.