Home

Nieuws

EU en Mercosur houden vast aan handelsdeal

Brussel – De EU en het Zuid-Amerikaanse handelsblok Mercosur voeren het tempo van onderhandelingen richting een vrijhandelsverdrag op. Dat hebben leiders van beide partijen gezegd in de kantlijn van een belangrijke top in Brussel. De onderhandelingen liggen om onduidelijke reden al even stil.

Mercosur-lidstaten Brazilië, Argentinië en Uruguay zijn grote agrarische exporteurs. Vlees en grondstoffen als graan en soja worden er tegen een lagere kostprijs geproduceerd dan in de EU. Dat geldt in mindere mate voor Paraguay. Het vierde lid van Mercosur, Venezuela, doet niet mee aan de onderhandelingen.

De onderhandelingen gingen in 2010 van start maar liggen sinds de laatste ministeriële top in juni 2013 zo goed als stil. Mercosur heeft een gezamenlijk voorstel voor verlaging van importtarieven en verruiming van importquota ingediend, maar de Europese Commissie vindt de voorstellen nog te weinig specifiek om te reageren.

Mercosur is vooralsnog niet bereid tot een aangescherpt voorstel. Het nationalistische Argentinië zou niet bereid zijn tot serieuze concessies, tot frustratie van Brazilië en Uruguay. Maar volgens persbureau Mercosur heeft de Braziliaanse president Dilma Rousseff in Brussel gezegd dat de eenheid van Mercosur belangrijk is en het geduld met Argentinië nog lang niet op.

De Europese handelscommissaris Cecilia Malmström zei na afloop van de top dat de EU niet klaar is voor het uitwisselen van voorstellen. Daarom wordt de komende maanden meer 'technisch' werk verricht. Kortom, er zal meer worden gerekend aan mogelijke scenario's. Volgens de Zweedse blijft een ambitieuze deal het doel.

Of registreer je om te kunnen reageren.