Home

Nieuws

Druk op kunstmestmarkt

Utrecht – De prijs voor kunstmest blijft op de wereldmarkt onder druk staan, een effect dat doorsijpelt naar Europa.

Er hangt een grote voorraad ureum boven de markt voor stikstofkunstmest, de vraag naar fosfaat en vooral China en India houden de kalimarkt in hun greep. Dat concludeert de agrarische onderzoeksafdeling van de Rabobank, FAR.

Aan de vraagkant is het seizoen in Brazilië in volle gang maar boeren zijn maar mondjesmaat aan de markt. Omdat minder wordt verdiend met gewassen en de wisselkoers van de real onzeker is, daalt het verbruik van kunstmest. In Europa maakt de verzwakking van de euro dat er weinig ruimte is voor stijgende prijzen.

De markt voor stikstofkunstmest ligt in handen van China, aldus de bank. In het eerste kwartaal heeft China een volgens de analisten ongelofelijk volume van 4,4 miljoen ton uitgevoerd. De prijs voor ureum daalde daardoor aanvankelijk naar een nieuw dieptepunt van $250 tot $260 per ton. Een verandering van het belastingregime maakt dat de Chinese exporten wel wat teruglopen.

Op de fosfaatmarkt is de cruciale vraag van India weggevallen doordat de roepie erg beweeglijk is. Het moessonseizoen lijkt dit jaar opnieuw tegen te zitten. Prijzen voor het afgeleide product DAP bewegen rond $480 per ton. Een tweede factor die de prijs drukt, ligt in Rusland, dat agressief probeert fosfaat af te zetten ook op markten waar het van oudsher niet opereert. Een belangrijk verschil met andere kunstmest is wel dat een zeer beperkt aantal landen fosfaat produceert en het aanbod dus gestuurd kan worden.

De kalimarkt is vooralsnog 'vlak', met hele kleine prijsverhogingen op exporten naar China en India. China betaalde $315 per ton en India $332 en deze prijzen zullen de komende maanden volgens Rabobank als bodem fungeren.

Of registreer je om te kunnen reageren.