Home

Nieuws 4 reacties

Droog weer vooral positief voor akkerbouw

Na een koud voorjaar is het nu droog in Nederland. Het gebrek aan neerslag remt opnieuw de groei van de gewassen, maar dat hoeft voor de akkerbouw niet erg te zijn. De aardappelmarkten stijgen doordat er geen topoogst wordt verwacht. Geen ramp is een ramp, zo blijkt maar weer.

"Het is droog, erg droog", ziet Luc Remijn van adviesbureau DLV Plant in het Zuidwesten, waar het neerslagtekort het grootst is. "Op de goede, vochtopgevende gronden zie je het effect van de droge weersomstandigheden nog niet. Op de zwaardere gronden zie je dat er weinig loof op de aardappelen staat."

Tekort

Planten met weinig loof drogen eerder uit, legt Remijn uit. "Ook worden vocht en voedingsstoffen minder getransporteerd. Daardoor zien we soms een tekort aan elementen als mangaan en kali ontstaan."

Niet noodklok luiden

Dit is echter niet het moment om de noodklok te luiden, zegt Remijn. "Dit hoeft helemaal niet mis te lopen." Hij refereert aan groeiseizoen 2006, toen er paniek was om de droogte. Regen in de zomer zorgde er echter voor dat alles weer aardig bijtrok. Wat hij intussen wel ziet, zijn oplopende termijnmarkten voor aardappelen. "De magische grens van €20 per 100 kilo is doorbroken. Dat zegt genoeg. Er groeien minder goede aardappelen en dat geeft stemming. En wat ook positief is: door de droogte is het geen schimmelweer."

Beregeningsinstallaties

Het scheelt ook dat het niet heel warm is, dat zou de droogte-effecten versterken. Desalniettemin staan de beregeningsinstallaties aan waar het kan. Dat kost boeren extra tijd en geld.

Extremer weer kan nu flinke gevolgen hebben. Remijn: "Als er veel regen komt of nog meer droogte, kunnen er aardappelen afvallen. We gaan het zien."

 

Bloei

Tarwe staat in bloei en doet het goed onder deze omstandigheden. Ook de suikerbieten groeien door. Zaaiuien lopen wat achter, maar daar kan een groeizame zomer in compenseren. Voor de vroege plantuien geldt dit niet. Die worden over een week of drie, vier gerooid. Daarvan wordt een lagere opbrengst verwacht.

Voorlopig wordt er door de weerinstituten geen neerslag van betekenis verwacht in Nederland.

Gras en mais

Voor de melkveehouderij betekent de droogte weer een beperking van de gewasgroei. De grasopbrengst, die toch al wat achterloopt door het relatief koude voorjaar, lijkt daardoor nog iets verder terug te lopen. Toch is er nog geen of nauwelijks sprake van echte verdorring van het gras. Het staat er nog overal redelijk groen bij, maar daar waar de laatste weken geen neerslag is gevallen, is de groei er wel uit. Vocht is hard nodig om de grasgroei weer op gang te brengen. Daar waar beregend kan en mag worden zijn veehouders daar vaak al mee gestart.

Geen voorspoedige start

Voor de mais geldt eigenlijk hetzelfde. De groei is er uit, of beter gezegd, nog niet echt in geweest. Kou zorgde voor een trage beginontwikkeling. De temperaturen waren de laatste weken wel vrij hoog. Voor mais meestal een signaal om hard te gaan groeien. Maar door vochtgebrek, en daarmee ook minder opname van voedingsstoffen, is die groei wat uitgebleven. Nu is het groeiseizoen voor mais nog maar 6 à 7 weken bezig, gerekend vanaf zaaidatum 1 mei. Er kan dus nog veel goedgemaakt worden, maar een voorspoedige start, zoals vorig jaar, is het zeker niet.

Laatste reacties

 • akkerbouwer

  Zullen de zetmeeltelers blij mee zijn met deze opmerking

 • masmas

  Bij ons zijn de suikerbieten volledig stilgevallen. Geen bladontwikkeling meer door de uitgedroogde poldergrond. Op de weiden staat bijna geen gras meer. Mais staat goed, tarwe heeft ook binnen de week regen nodig. Noorden van vlaanderen, laatste 3 weken slechts 4 liter

 • boer drenth


  Iedere keer hoor je weer van die geweldige profeten.  Luc Romijn ga toch wat anders doen man. Wat lul je toch , wij moeten hier in het zetmeel gebied nodig water hebben.

 • Tonkie

  De droogte is alleen maar een voordeel bij de vrije telers. 

Of registreer je om te kunnen reageren.