Home

Nieuws 16 reacties

Dijksma gaat ammoniakonderzoek bestuderen

Den Haag - Staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken gaat het onderzoek van het Mesdagfonds naar de ammoniakuitstoot bestuderen. Dat laat het ministerie weten in reactie op de resultaten van het onderzoek naar ammoniakemissie. Inhoudelijk wil het ministerie nog niet reageren.

Uit het onderzoek blijkt uit metingen van ammoniakdepositie dat de rekenmodellen die tot nu toe gebruikt worden voor de ammoniakuitstoot wel ongeveer kloppen, maar ook dat de uitstoot wordt overschat. In de metingen met de apparatuur die tot nu toe werd gebruikt, blijkt een meetfout te zitten waardoor de uitstoot 0 tot 20 procent hoger lijkt dan het werkelijk is. Of de onderzoeksresultaten invloed hebben op het ammoniakbeleid is nog niet duidelijk. Door de nieuwe technieken en kennis te gebruiken, blijft de ammoniakemissie mogelijk onder het door Europa opgelegde ammoniakplafond van 128 kiloton ammoniak. Dat plafond wordt op basis van cijfers uit 2013 licht overschreden.

Het onderzoek werd gedaan door het Mesdagfonds, in samenwerking met het ministerie van Economische Zaken en ZuivelNL.

Laatste reacties

 • koestal

  Het ammoniakbeleid is teveel gebaseerd op aannames achter het bureau

 • Foxxy

  Misschien idee ,om als staatssecretaris ook de fosfaat toestand te bestuderen !

  krijgen we dat ook helder in beeld

  als we al sinds 1955 op 1,7 miljoen koeien zaten (vrijwel zonder regelgeving ) was de wereld inmiddels al vergaan

 • henver1

  Je blijft je verbazen met onze Jip en Janneke cultuur, laat ze eens wat meer duidelijkheid verschaffen. 
  Iedereen zet zijn stallen overvol , koopt varkensrechten , rare grondtransacties ,buitensporig veeaankoop en nog vraagt iedereen zich af fosfaatplafond bereikt?
  Hallo wakker worden in Den Haag!

 • joohoo

  Effe kijken wat er absoluut onder de pet moet blijven.

   bang voor schade claims??.

 • juur

  Waarom zouden er ventilatoren op de stallen staan Denk dat ik het weet, om ammoniak uit die stallen af te voeren naar de omgeving. Binnen half minuut is deze lucht aangekomen bij de  woning van de buur. Deze lucht wordt weer naar binnen gehaald door het ventilatie lucht verversings stysteem van de woning. Wat vindt u daarvan Laat B en W  en raadsleden  Ambenaren die denken dat dat leefbaar is maar in die ammoniak zitten. In de gemeente Hardenberg kan alles ,Als het maar geld opbrengt voo de gemeente.

 • BO(skabout)ER


  overigens doet mevrouw Dijksma het best aardig goed met haar capaciteiten. Ze heeft gewoon een heel moeilijke periode om te besturen.

 • Professor P

  Watvoor rekenmodellen Nederland ook hanteert, deze zijn bij voorbaat verkeerd. Als Europa de lidstaten een ammoniakplafond oplegt, moeten de rekenmodelllen voor elk van de lidstaten gelijk zijn. 

 • Professor P

  Daarnaast kun je vraagtekens zetten bij de natuurlobby. Soortenvermindering zou door verzuring en eutrofiering komen.  Maar iedereen heeft ook op school geleerd: als je niets aan de natuur doet, verandert zand in hei, hei verandert in gras, gras in struiken, struiken in bos. Uiteindelijk zal in het bos de sterkste boomsoort overheersen.  Ongeacht of er veel ammoniak in de lucht aanwezig. Een plant kan namelijk zelf stikstofverbindingen uit stikstof uit de lucht maken.  Als de biodiversiteit bekeken wordt vanaf voor de middeleeuwen, zie je dat juist door bosontginningen er weer veel biodiversiteit kwam. Deze 'tijdelijke' biodiversiteit is nu weer aan het verdwijnen. 'Natuur' wordt allemaal weer bos en de landbouw blijft landbouw. De beste methode om meer biodiversiteit te krijgen: af en toe de fik erin!

 • schoenmakers1

  of alle regels afschaffen

 • Foxxy

  En de eigenaren van o.a. Aerius varen er wel bij ....

  leuke test zou zijn : verzuringsgevoelig gebied bij specifiek gevoelig plantje meetstation plaatsen, alle stallen afsluiten (windbreekkleden /deuren) en dag later weer meten met alles los !

  maar ik denk dat wij allen de uitslag al weten !

 • Foxxy

  <>

 • zon


  wanneer dijksma een extra wet wil doorduwen zijn vermoedens (dus geen wetenschap)al een reden om dat goed te keuren.

  Nu is er wetenschappelijk onderzoek om beleid te ondermijnen wat haar niet uitkomt,en nu moet het in de achterkamertjes aangepast worden.
  Let maar op.


 • A1967

  Juur wat een ontzettend domme reactie 

 • alco1

  Laat iedereen wat Professor P zegt in #8 ter harte nemen en daarnaast gaat ons cultuur land door onderbemesting naar de kl.. ten.

 • hm

  juur ie mut nie zeurn
  der mut veul meer bemest worden.
  anders heb ie met een aantal jaren niks meer tevreten.

 • koestal

  De uitslag staat al bij voorbaat vast,zij betaalt en zij bepaalt de uitslag ,de boer is de schuldige van alle problemen ,zo gaat dat in Den Haag !

Laad alle reacties (12)

Of registreer je om te kunnen reageren.