Home

Nieuws

Dijksma blijft bij bestaand beleid ingrepen bij vee

Den Haag - Staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken wil niet verder gaan met het verbieden van ingrepen bij dieren dan ze nu heeft afgesproken met de sector.

Dat zegt ze in reactie op Marianne Thieme van de Partij voor de Dieren (PvdD). Thieme vindt dat het zo snel mogelijk verboden moet worden om bijvoorbeeld teenkootjes bij hanen te knippen of biggen onverdoofd te castreren. Dijksma zegt dat ze volop met de sector in overleg is om de ingrepen uit te faseren. Dijksma wil vast houden aan het plan dat hiervoor is gemaakt.

VVD-Kamerlid Rudmer Heerema pleit juist voor een soepeler beleid als het gaat om ingrepen. Zaken als koudmerken van rundvee is in Europa wel toegestaan en in Nederland straks niet meer. Dat leidt volgens Heerma tot onnodige lastenverzwaring en oneerlijke concurrentie. Dijksma zegt dat dit bij het koudmerken niet het geval is. "Ruim 90 procent van de melkveehouders gebruikt alternatieven voor deze methode. Dit gaat meer om een verschil van inzicht over de integriteit van melkvee dan om een economisch effect", zegt de staatssecretaris.

Of registreer je om te kunnen reageren.