Home

Nieuws 6 reacties

Dijksma: bestrijding gans is provinciezaak

Den Haag - De provincies gaan over het ganzenbeheer en daar wil staatssecretaris Sharon Dijksma (Economische Zaken) zich niet te veel mee bemoeien.

Als de provincie Utrecht tot 2018 23.000 ganzen wil laten doden, is het niet aan de staatssecretaris om daarover te oordelen.

Dat stelt Dijksma in antwoord op vragen van de Partij voor de Dieren. Volgens fractievoorzitter Marianne Thieme van de PvdD mist het Utrechtse beleid elk doel, nu gebleken is dat  de ganzenpopulatie tussen 2004 en 2012 in Utrecht is toegenomen, terwijl er wel 40.000 ganzen zijn afgeschoten.

De staatssecretaris vindt het geen goed idee om ganzen te verjagen door het landschap drastisch te veranderen: "De natuurlijke hulpbronnen voor ganzen in Nederland zijn: water- en moerasgebieden als broedbiotoop, voedselrijke graslanden als foerageerbiotoop en graslanden en wateren als rustbiotoop. In de praktijk betekent het inperken van deze hulpbronnen een forse ingreep in het Nederlandse landschap met wellicht grote gevolgen voor landbouw en natuur, die ik niet wenselijk acht."

Laatste reacties

 • Zippie

  Ik ben benieuwd wat de staatssecretaris gaat doen met de nieuwe natuurwet.
  zojuist inspraaknota initiatief in de 2e kamer gezien.
  In ieder geval mateloos zitten ergeren op die randmalloot van Graus.
  Wat een huichelaar.
  Een blamage voor de Nederlandse politiek.

 • veldzicht

  Vanmorgen Nico Koffeman(pvdD) nog op de radio:die ganzen overlast is de boeren hun eigen schuld door dat ze alles inzaaiden met dat eiwitrijke gras,hij vergeet alleen
  40 jaar geleden hadden we ook eiwitrijk gras en geen ganzenoverlast toen hadden we ook veel minder natte natuurgebieden  waar die beesten ongebreideld konden broeden en werd het tenminste in de hand gehouden,de boeren moeten maar olifantsgras gaan telen dat lusten ganzen niet volgens onze ganzen vriend.
  of koeien het wel lusten?

 • vandenbrand

  veldzicht.als nu niko koffieman en cs eerst een plons geld in het faunafonds stort kunnen ze de boeren volledig compenseren.40 jaargeleden waren er meer landbouwgronden. wat nu huizen, wegen en nieuwe natuur is geworden.op de bebouwde tereinen komen ze niet meer, en in de nieuwe natuur vinden ze het niet smakelijk genoeg. als je de helft van de steden afbreekt en er landbouwgrond van maakt en de nieuwe natuurgebieden aantrekelijker maakt voor ganzen. hoeven er minder ganzen weg.

 • PetervanKempen


  Het verbaast me dat een absurditeit dat de boeren het gedaan hebben met hun eiwitrijk gras het nog zo goed doet in Nederland. veelzeggend over de absolute onwetendheid en onbenulligheid van de bevolking waar deze partijen als PvDD op inspelen. Best wel eng, je kunt dus in Nederland onzin verkopen en daarvoor stemmen krijgen.

  Was er niet een heer AH die dat kunstje ook flikte in 1933? Toen was de kleur bruin,  nu groen,  maar de aanpak is gelijk: je herhaalt telkens onzin en baarlijke nonsens over een gemeenschappelijke vijand, die overal de schuld van krijgt, en uiteindelijk gaat de burger het geloven en voor waar aannemen. Brrrr eng hoor!

 • alco1

  Ja en het zijn mensen die zelf totaal geen inbreng hebben in het sociale bestel.

 • veldzicht

  @Petervankempen,ik kan wel een hele lijst van leugens, onzin  en verdraaide waarheden van de PvdD. opsommen,als je echter je zelf beschouwt als ,n soort slaven bevrijder of kinderarbeid bestrijder dan is alles geoorloofd om je doel te berijken,zoals een zekere heer A.H. die vond ook dat hij voor een goede zaak strijde en inderdaad het vertoont wel paralellen.Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.