Home

Nieuws 19 reacties

Dijksma: berichten over fosfaatrechten zijn voorbarig

Den Haag – De veronderstelling dat er fosfaatrechten komen voor de begrenzing van de melkveehouderij is voorbarig. Dat schrijft staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken in een brief aan de Tweede Kamer.

Dijksma zegt bezig te zijn om alle reële opties om de fosfaatproductie door de melkveehouderij te reguleren uit te werken. Dijksma is met betrokken partijen in overleg over de wijze waarop dit op de meest efficiënte wijze kan. Dijksma zal de Tweede Kamer voor het zomerreces informeren over de invulling van productiebegrenzing via de Meststoffenwet. Administratieve lasten, uitvoeringslasten en handhaafbaarheid zijn hierbij belangrijke criteria, aldus de staatssecretaris.

Een ruime meerderheid van de Kamer steunde het verzoek van PvdD-Kamerlid Esther Ouwehand om Dijksma om een brief te vragen over de stand van zaken en of het klopt dat een eventueel nieuw stelsel pas in 2017 in kan gaan.
Het zomerreces begint op vrijdag 3 juli. Dijksma zal dus uiterlijk op die datum met haar voorstel komen.

Laatste reacties

 • boeren

  Het begin van het einde op 3 juli??
  De slacht prijzen zullen wel wat naar beneden gaan denk ik.

 • henver1

  Dan snel even wat opruimen!

 • Foxxy

  Laat de geleerden een prognose 2015 doen , en tot de (verbazingwekkende) conclusie komen dat in 2015,dankzij het minder groeizame koude jaar ineens geen fosfaat-probleem meer is ! (Goh?)

 • koestal

  En iedereen zich maar druk maken om een dooie mus

 • joohoo

  Als ik het een beetje volg maakt het niet veel uit waar dijksma voor kiest.

  Efficientie staat voorop en is inmiddels een eis.

  Het komt er op neer dat de veehouder met 300 koeien op 40 ha mag optimaliseren en uitbreiden.
  En de veehouder met 120 koeien op 70 ha dieren moet afstoten omdat zijn efficientie niet optimaal is.

  Van dit soort kringloop krijg ik een vieze smaak in men bek.

 • BetterCows


  Ook ik krijg hier een vieze smaak van in mijn bek van dat soort kringloop !

 • zon

  Laat dijksma vanaf het begin duidelijk zijn in wat er staat te gebeuren,dit zou veel foute beslissingen hebben kunnen voorkomen.

 • van der berg

  aanklagen wegens nalatigheid zou je ze moeten,de helesector naar de kloten. de varkenshouderskunnen met de beste wil de mest niet meer kwijt. niemand die weet of snapt hoe het nu moet en komt,inclusief onze minister zelf,ze kunnen ook wel een paar plannetjes op tafel gooien met een nummer dr op en dan mag thieme de dobbelsteen gooien en dat wordt dan de nieuwe regeling. als dit zo door gaat zijn er straks zoveel mensen kapot van de stress door de onzekerheid en de financiele misere,dat er een aantal geen uitweg meer zien,maar dat zal sharon een dikke worst zijn,als de muizen maar blijven leven!! hoe krijgen we iemand met verstand op de post van de landbouw!!

 • H.Grotenhuis1

  Dijksma, en haar voorganger Bleeker, zijn toch altijd duidelijk genoeg geweest!
  De gezamenlijke belangenbehartigers hebben in diezelfde periode ernstige steken laten vallen in hun outlook op de toekomst van de melkveehouderij na einde melkquotering.

 • van der berg

  dijksma had direkt al iets in moeten voeren wat al bekent was voordat het quotum eraf was,iedereen kon op de blote voeten aanvoelen komen dat er gebeuren zou wat er nu gebeurt,het was algemeen bekend dat er velen investeerden in nieuwe stallen omdat de rem eraf ging,zelfs zij heeft dat geweten,om dan nu de schuld af te geven op de sector,wat ze nu dus doet,dan ben je in mijn ogen geen knip voor de neus waard,zij wist dat het quotum eraf ging en heeft ruim de tijd gehad om invullende maatregelen te kunnen gaan treffen. vertel mij eens wat voor goeds ze voor de landbouw heeft gedaan. iedereen zit met de handen in het haar omdat er onduidelijkheid ten top is,de mest is niet te slijten,de melkprijs is slecht en ga dr maar vanuit dat ie nog slechter wordt. ik ken geen 1 wet bedenken die ze heeft ingevoerd,die positief is voor de sector. de muizen vreten alle gewas op,maar kordaat optreden ho maar. laat haar duidelijk zijn en gewoon zeggen dat er bv 3 koeien op een ha mogen,zal voor een deel niet leuk zijn,maar dan is er wel duidelijkheid,zoals het nu er aan toe gaat is de kans er dat straks de grootste vervuilers ook nog de hand boven het hoofd wordt gehouden.

 • kalkar

  Ja, van de berg, het gaat geweldig met de landbouw. Hoe komt dit toch zo? Ik noem er een paar: een corrupte roverheid met allemaal onzinnige eisen ( Luchtwassers enz), gebruiksnormen die veel te laag zijn, ( geen wonder dat er te veel mest is, is niet zo maar goed is een kleinigheidje) boeren die ondanks mudvolle markten maar blijven uitbreiden, enz, enz.

 • Probe

  De LTO heeft altijd gestreden voor loslaten van ook maar enige bepeking. Dit hebben ze gedaan voor de grote snelle groeiers en in diens van de zuivelindustrie. Vaak genoeg voor gewaarschuwd, ook hier op de site.
  En natuurlijk kan Dijksma pas politieke steun krijgen als het vastloopt. Anders was er nu nog geen meerderheid. VVD, SGP en CDA, zogenaamde boervriendelijke partijen hebben ook achter de lobby van de zuivel aangelopen. En nu heel beduusd kijken...
  Tsja, over boter op het hoofd gesproken....

 • polsbroek


  Je kan nooit iedereen naar de zin maken  met zoveel stuurlui aan wal

 • van der berg

  juist kalkar,het is ook nog zo dat er zo weinig meer op het land mag,dat de dieren een chronisch tekort aan mineralen krijgen,die je dan via bolussen zou moeten aanvullen en dan zeggen dat dieren teveel uitgemolken worden. NEE als je niets op het land brengt komt er ook niets in het gewas en komen er dus ook tekorten in de dieren. en breek me aub over de (r)overheid de mond niet los, ze zouden er moeten zijn voor ons....... de inwoners van dit land,daar horen ze naar te luisteren en te ondernemen,wij zijn tenslotte ook degenen die hun loon betalen. maar ze doen dingen daar kan menigeen met het hoofd niet bij,paar miljardjes weer naar griekenland,de inwoners van groningen zeggen we gewoon tegen dat de gaskraan dichtgaat,maar over 50 jaar blijkt dat ze vergeten zijn de knop terug te draaien en degene die daar verantwoordelijk voor was ligt dan al onder de zoden dus ach en wee,hadden we het maar geweten,dan......

 • japke33


  Zodra Dijksma haar plannen heeft uitgewerkt, hebben we al nieuwe verkiezingen en kiest zij het hazenpad. En wie blijft er weer mee zitten........

 • Probe

  Ja Polsbroek, je kunt het de zuivelindustrie naar de zin maken. Nu prijs onder de 0,30. Dat is gebeurd.

 • kalkar

  De frustratie is hoog in dit zielige landje, zowel bij de boer als de burger. Hoe heeft dit zover kunnen komen? Waarom doen die ambtenaren bijna alles wat de boer/burger niet wil? Over dictatuur gesproken.

 • peter1939


  fosfaatplafond geld tot 2017, daarna kan derogatie eraf, plafond er af en alle overschotsmest verwerken tot concentraat wat geld waard is...inruilen voor kunstmest.....wat is het probleem????dat we aan die kunstmest vast zitten......door allerlei lobby van industrie....

 • wilbrord


   

  Uitgaan van wat het dier nodig heeft aan voeding en leefomstandigheden. Daar hoort ook bij dat er voor de mest een goede bestemming is, nu en voor de nabije toekomst. Het denken en plannen in kringlopen geeft inzicht om dit te kunnen realiseren. Het besef waar de opbrengsten (een mooiere duiding dan producten) bestemming zullen en kunnen vinden verdient ook bij iedere ondernemer indiviueel verantwoording. Het perspectief om de opbrengsten dichter bij de consumenten te realiseren zal op de dichtbij naderende toekomst naar mijn ovetuiging meer serieuze aandacht verdienen. Ieder is verantwoordelijk voor zijn/haar bedrijfsvoering. In Nederland zijn we te sterk aangeland in een ook politiek gedragen systeem waarbij de gehele landbouw - met nu nog een te grote graad van afwijking naar wat ecologisch en sociaal mogelijk is - gespannen afwacht en zich met bewonderenswaardige inspanning veel arbeid op zijn bedrijven verricht. Het kan nog beter.  

Laad alle reacties (15)

Of registreer je om te kunnen reageren.