AlgemeenNieuws

CDA’er Schreijer strijdt tegen nieuw plan tegen GMO’s

Straatsburg – De handel en de landbouw in Nederland zullen onevenredige schade lijden als de toelating van genetisch gemodificeerde levensmiddelen en diervoer wordt genationaliseerd. Dat zegt Annie Schreijer-Pierik (Europarlementariër) namens het CDA.

De CDA’er reageert op een voorstel van de Europese Commissie, dat ook bij de Nederlandse regering met scepsis is ontvangen. Minister Koenders (Buitenlandse Zaken) heeft in een brief aan de Tweede Kamer in een eerste reactie al laten weten dat het voorstel voor Nederland onwerkbaar is.

Schreijer-Pierik zegt dat de toelating van genetisch gemodificeerde grondstoffen van een andere orde is dan de toelating van de teelt. Tijdens een vergadering van de milieucommissie heeft Schreijer aangegeven dat de nieuwe voorstellen van eurocommissaris Andriukaitis niet werken in een Europa zonder binnengrenzen. “Producten mét en zonder genetisch gemodificeerde organismen gaan gewoon in dezelfde vrachtwagen, ook de grens over. Gescheiden productstromen met aparte etiketten: dat is praktisch niet uitvoerbaar en leidt tot een wirwar van allerlei nationale systemen. Veilig bevonden gmo-grondstoffen worden al jaren gevoerd aan het overgrote deel van onze veestapel.”

Schreijer voorspelt een explosie van de veevoer- en voedselprijzen door het EU-voorstel.

Schreijers felle oproep tot terugtrekking van het voorstel kreeg steun van alle andere politieke fracties in het Parlement, elk om verschillende redenen. “De Europese Commissie staat hier helemaal alleen en gaat zelf tegen de ambitie tot betere regelgeving van Timmermans in. Ik hoop dat ze snel bij zinnen komen”, zegt Annie Schreijer. “Gmo-grondstoffen moeten toelaatbaar zijn, mits aan alle nodige voorwaarden van voedselkwaliteit en -veiligheid is voldaan. Gebaseerd op wetenschappelijke feiten. Niet op protectionisme en emotie.”

Beheer
WP Admin