Home

Nieuws 3 reacties

Brabant geeft voorrang aan knelgevallen

Nuenen - De provincie Noord-Brabant gaat een voorrangsregel instellen voor boeren die in de afgelopen jaren in de knel zijn geraakt, doordat de Raad van State de Brabantse depositiebank buiten werking stelt.

Ongeveer 300 Noord-Brabantse veehouders kunnen van die regeling profiteren, verwacht gedeputeerde Johan van den Hout, die de beleidsregel presenteerde op een informatiebijeenkomst over de Programmatische Aanpak Stikstof (PAS). Betrokken bedrijven wilden een Natuurbeschermingsvergunning aanvragen en realiseren door gebruikmaking van vrijgekomen ammoniakrechten.  De Raad van State blokkeerde die route, omdat niet duidelijk was dat de uitgegeven ammoniakruimte wel feitelijk was ingeleverd door andere bedrijven.

Van den Hout zegt dat bedrijven die volledig te goeder trouw waren daardoor in de problemen zijn geraakt. De provincie zal de betrokken bedrijven niet zelf benaderen. Zij zullen zich bij de provincie moeten melden. Bedrijven die wel een beroep moeten doen op de provincie Noord-Brabant voor een Natuurbeschermingswetvergunning, maar buiten die provincie zijn gesitueerd vallen buiten de boot. De voorrangsregels zijn specifiek Brabants, omdat de uitspraak van de Raad van State betrekking had op die provincie.

Van den Hout deed woensdag een dringend beroep op adviseurs en veehouders om niet met een stormloop aan vergunningaanvragen te komen. Dat is volgens hem niet in het collectieve belang van de veehouderij. Hij begrijpt ook dat individuele veehouders niet het collectieve belang voorop stellen, bij de overweging of ze een aanvraag doen of niet. Hij waarschuwde de veehouderij dat de sector echt op slot gaat als de ontwikkelingsruimte snel is opgesoupeerd. "Op is dan echt op. Dit is wat we hebben. Meer is er niet."

Tijdens de informatiebijeenkomst, georganiseerd door het advocaten- en notariskantoor Hekkelman, bleek dat de Programmatische Aanpak Stikstof veel ruimte laat voor juridische interpretaties.  Van den Hout zei te verwachten dat er veel juridische procedures zullen volgen over de afgegeven vergunningen, maar ook over geweigerde vergunningen.

De gedeputeerde noemt het Programma Aanpak Stikstof het meest ingewikkelde probleem in de Brabantse politiek. Hij zegt voldoende waarborgen te hebben dat de provinciale verplichting om 1.000 hectare natuur te realiseren in de komende zes jaar, ook wordt gerealiseerd.

Laatste reacties

 • tikka


  Knelgevallen? Je kunt als ondernemer ook eerst de zaken regelen voordat je jezelf financieel klem zet.

 • Jan van het Zand

  De zot. Landbouw is natuur volgens de staatssecretaris van Economische Zaken, mevrouw Sharon Dijksma.
  Hoezo moet er dan 1.000 ha gerealiseerd worden?
  Gaat ie een stad afbreken en teruggeven aan de natuur. 
  Tja, in dat geval scoort ie echt punten en mag ie langs af voor de bonus van €200.

  Als ie bedoelt met geld van de gemeenschap gaat ie 1.000 ha landbouwgrond opkopen om er andere natuur aan te leggen.....dan is de natuurwinst zo ongeveer nul komma nul.....en zijn we allemaal € 60 miljoen armer geworden in Brabant.
  Hoe zot kan een politicus zijn door met de waan van de dag mee te gaan. Als ie het uit eigen zak moest betalen zou ie het wel laten...Nemen ze hem op in een gesticht......

 • veldzicht

  Parel#2,ze weten nog steeds geen raad met wat ze met al dat natuurgeld aan moeten. dus verzinnen ze maar wat.

Of registreer je om te kunnen reageren.