Home

Nieuws

Bionext positief over biologische verordening

Zeist – Bionext, de organisatie voor biologische landbouw, is positief over de Europese verordening voor biologische landbouw, die dinsdag is aangenomen door de Europese landbouwraad.

"Het besluit is een succes als je het vergelijkt met het oorspronkelijke voorstel van de Europese Commissie in maart 2014. Dat voorstel zou leiden tot grote schade voor het biologische bedrijfsleven en tot sluiting van biologische bedrijven. Via dit akkoord is een verslechtering van de regels voorkomen", aldus directeur Bavo van den Idsert van Bionext. De organisatie is vooral positief dat biologische boeren niet gestraft kunnen worden voor minimale hoeveelheden residuen op producten, veroorzaakt door de omgeving. Veel lidstaten waren voor een dergelijke residunorm.

Van den Idsert vindt dat de biologische verordening nog verre van af is. "De politieke onderhandelingen hebben te weinig nadruk gelegd op de teksten, met als gevolg dat er nog allerlei onvolkomenheden in staan. Maar belangrijker nog is dat in de komende trialogen gewerkt wordt aan ontwikkeling van de regelgeving in plaats van het behoud van een status quo", vindt hij. De onderhandelingen tussen de Europese Commissie en het Europees Parlement zullen dit najaar beginnen.

Of registreer je om te kunnen reageren.