Home

Nieuws 9 reacties

Ammoniakuitstoot blijkt lager

Leeuwarden – De rekenmodellen die de overheid gebruikt voor het bepalen van de ammoniakuitstoot komen in de buurt van de werkelijke uitstoot. Wel blijkt in de metingen met de apparatuur die tot nu toe werd gebruikt een meetfout te zitten waardoor de uitstoot 0 tot 20 procent hoger wordt gemeten dan de werkelijke uitstoot. Dat blijkt uit onderzoek van het Mesdagfonds en het ministerie van Economische Zaken samen met Zuivel NL.

Ook blijkt dat het weer tijdens het uitrijden van mest veel invloed heeft op de ammoniakemissie. Het Mesdagfonds doet drie onderzoeken naar ammoniakuitstoot. In het eerste onderzoek wordt met nieuwe apparatuur fulltime de werkelijke ammoniak-emissie gemeten in Bargerveen (Emmen), Loosdrecht, Solleveld (duingebied Den Haag) en Wageningen.

'Cruciaal verschil'

"Uit de eerste resultaten hiervan blijkt dat we met de bestaande methodiek, ondanks de onzekerheid van de rekenmodellen, niet ver naast de werkelijkheid zitten", zegt Lubbert van Dellen, secretaris van het Mesdagfonds. "Een afwijking van 10 procent is in die zin technisch een kleine afwijking, maar absoluut gezien wel voor Nederland een cruciaal verschil."

Systematische meetfouten

Het tweede onderzoek richt zich op systematische meetfouten. Internationale wetenschappers hebben de gebruikte meetmethode voor ammoniakuitstoot onderzocht. Ze constateren dat er structureel 0 tot 20 procent te hoge emissie wordt gemeten. In Zwitserland gaan onderzoekers ervan uit dat er structureel 7 procent te veel wordt gemeten, voor Nederland moet verder onderzoek uitwijzen hoeveel er te veel is gemeten.

"10 procent is 4,5 kiloton. Daarmee komen we net onder het plafond van 128 kiloton ammoniak dat we nu licht overschrijden", zegt Van Dellen. Ook biedt het kansen om de groei van de veehouderij te compenseren.

Het weer speelt een grote rol. De ammoniakemissie is het laagst als mest wordt uitgereden bij koud en vochtig weer.

Variatie tussen emissiewaarden

Het derde onderzoek richt zich op de variatie tussen de gemeten emissiewaarden in de verschillende metingen. Naast gewas en mestsoort blijken weersomstandigheden als temperatuur, luchtvochtigheid, straling en wind een grote rol te spelen.

"Onder slechte omstandigheden kan de uitstoot 25 procent hoger zijn, onder ideale omstandigheden 25 procent lager dan tot nu toe aangenomen", zegt Van Dellen. Bij uitrijden bij koud en vochtig weer is de ammoniakemissie het laagst. "Stel dat je dit benut, dat scheelt de sector ook weer een paar kiloton uitstoot."

Of de nieuwe kennis aanleiding is om het ammoniakbeleid aan te passen, is nog niet duidelijk. Het geeft in ieder geval inzichten om met management ook tot verdere verlaging te komen.

Laatste reacties

 • alco1

  Nieuwe kennis!!!!!!

  De uitstoot bij regen en kouder weer is veel lager dan bij warm zonnig weer.

  Zo Zo Het boeren verstand wist dit al eeuwen terug in de tijd.

 • Schaapje

  Duur onderzoek nodig voor kennis en wetenschap wat ons agrariërs allang weten. Zo zijn er nog veel meer van dit soort dingen.  Altijd onderzoeken wat klauwen vol geld kost en wat beter aan zin voller projecten geïnvesteerd kan worden. 

 • pinkeltje


  Niet alleen het boerenverstand wist dat het weer veel invloed heeft op de emissie, de onderzoekers bij het IMAG wisten dat ook en de onderzoekers van het Mesdagfonds schrijven dat nog weer eens een keer zwart op wit. Punt is  dat de politiek alleen wil horen welke norm er gesteld moet worden en vooral welke regelgeving daar dan bij hoort. Dat niet alles op grammen nauwkeurig met grote zekerheid en geldend onder alle omstandigheden is vast te stellen dat is geen nieuws en uiteindelijk doet dat er ook niet toe. De grote lijn van de bevindingen van destijds blijft gewoon overeind. En als je achteraf constateert dat een meting systematisch iets te hoge of te lage waarden heeft opgeleverd dan kun je dat corrigeren. Dat heet voortschrijdend inzicht. Vergeet niet dat het om metingen gaat die inmiddels alweer 25 jaar geleden zijn uitgevoerd. Allicht zal er inmiddels betere apparatuur zijn om te meten en zal er door ervaringen uit het verleden inmiddels ook nauwkeuriger gemeten kunnen worden.

 • haam

  We gaan eerst weer  een commissie instellen die deze verschillen gaat onderzoeken, elkaar aan het werk aanhouden heet  dat          Raar dat de uitkomsten structureel altijd te hoog zijn .  het lijkt erop dat het wens uitkomsten zijn , En als laatse hoe lang geleden werd er nog voorspelt dat de zure regen ( ja het woord bestaat nog ) alles zou verwoesten , kijk om je heen het is er nog nooit zo mooi geweest . dus waar horen al die modellen die altijd gebruikt worden in de prullebak,,,

 • koeboertje

  Boerenverstand?    Waarom zie ik dan elk jaar nog regelmatig boeren op de laatste dagen van augustus (2013) met gortdroog weer in de volle zon de putten leegrijden?

 • joohoo

  Koeboertje , omdat de  uitrijd regels gebaseerd zijn op politieke winden en niet op milieu grondslag.

  Kwestie van kelders leeg maken.

 • koeboertje

  Joohoo , 
  Kelders leeg maken betekent dat je opslag te klein is

 • koeboertje

  Of je hebt het hele groeiseizoen zitten slapen

 • Lotus

  Koeboertje, kijk eens verder dan je eigen voortuin voordat je gaat oordelen over anderen. Iedere situatie is anders!

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.