Home

Nieuws

Amerikaans ministerie werkt met Brabants bedrijf aan Q-koortsvaccin

Oss- Het Amerikaanse ministerie van Defensie werkt samen met het Nederlandse bedrijf Innatoss Laboratories aan een vaccin tegen Q-koorts.

Hierbij wordt gebruik gemaakt van bloed van Q-koortspatiënten uit het Brabantse Herpen en omgeving.

De Amerikaanse overheid trekt €5,2 miljoen uit voor het onderzoek, waarvan een deel naar het jonge bedrijf uit Oss gaat. Innatoss Laboratories onderzocht vorig jaar 1.500 mensen uit Herpen op Q-koorts.
Bij de vaccinontwikkeling wordt eerst drie jaar uitgetrokken voor de diagnostiek in Oss, daarna volgt een periode van ontwikkeling, testen op patiënten en licenties. Het kan nog wel acht jaar duren voor het vaccin op de markt is.
Het Amerikaanse leger heeft belang bij vaccinontwikkeling omdat militairen die op missie zijn geweest in het Midden-Oosten vaak geïnfecteerd worden met Q-koorts. 7,2 procent van de militairen die terug kwamen uit Irak hadden Q-koorts. Daarnaast vreest het leger voor de Coxiella Burnetii-bacterie omdat het mogelijk ingezet kan worden als biologisch wapen.
In Australië is een vaccin tegen Q-koorts bij mensen, maar aan gebruik daarvan zitten risico's. Zo mag het middel niet gebruikt worden bij mensen die ooit Q-koorts hebben gehad.

Of registreer je om te kunnen reageren.