Home

Nieuws 4 reacties

Albright: onderken belang landbouw, accepteer GMO's

Noordwijk – Mensen vinden stemmen leuk, maar houden van eten. Daarmee vatte de Amerikaanse oud-minister van buitenlandse zaken Madeleine Albright het politieke belang van de landbouw samen tijdens de AgriVision-conferentie van Nutreco. Tijdens de toespraak zei ze tevens dat er een morele plicht is om transgene gewassen te accepteren zolang de schadelijkheid niet bewezen is.

Albright, tegenwoordig hoofd van strategisch adviesbureau Albright Stonebridge, wees erop dat een gebrek aan goede en voedzame voeding meer mensen doodt dan aids, malaria en tbc samen. Maar het aantal hongerigen neemt wel af en zal dat volgens haar blijven doen als wordt geïnvesteerd in een efficiëntere landbouw in ontwikkelingslanden. "Ik ben een optimist die zich vaak zorgen maakt", grapte Albright.

Technologie is onontbeerlijk. De private sector speelt met nieuwe technologie een cruciale rol en moet volgens Albright 'voortdurend en open in discussie gaan met de publieke sector en NGO's'. Zoals zoveel prominente Amerikanen begrijpt Albright weinig van de Europese weerstand tegen transgene gewassen. En hoewel de inzet van de private sector cruciaal is, kan de overheid niet langs de zijlijn blijven staan. "Alleen overheden maken beleid en zij hebben de verantwoordelijkheid deze op wetenschap te baseren."

Albright noemde het huidige tijdsgewricht zeer onvoorspelbaar. Landen zijn meer dan ooit afhankelijk van elkaar, maar hoewel dit juist vrede kan bevorderen, betekent dit ook dat een brandhaard op een bepaalde plek veel sneller andere delen van de wereld raakt. "Alles raakt alles", aldus de in Tsjechoslowakije geboren diplomaat. Internationale samenwerking of het idee van een 'wereldregering' wordt volgens haar in de VS te veel negatief neergezet. "Veel problemen zijn geen gevolg van te veel, maar van te weinig ervan."

Ze vroeg speciale aandacht voor vrouwenrechten. "Niet omdat ik een feministe ben. In ontwikkelingslanden zijn de meeste boeren vrouwen. (-) Vrouwen vormen 50 procent van een maatschappij. Ik vind dat vrouwen vaak een verwaarloosde hulpbron zijn." Als je vrouwen rechten verbetert, kun je een economie en maatschappij uit het slop helpen trekken, aldus Albright.

Laatste reacties

 • agratax2

  Laat Albright zich ookal voor de kar van Monsanto spannen? Ze zal wel moeten de verkiezingscampagne staat voor de deur en dan kan de partij wel weer wat extra miljoenen gebruiken.  Monsanto heeft al vaker politieke kopstukken voor zijn GMO kar gespannen via donaties in de verkiezingskas. Waarom nu dan niet? 

 • auto35

  Waardeloos verhaal. Laat elke moraal waaien als de wind

 • denker123

  Dat 40% van de V.S.mais in de nuttelose ethanolproduktie terecht komt daar zegd Albright niets van,als alle mais en soyabonen voor menselijke en dierlijke consumtie gebruikt worden en niet voor biobrandstoffen,is er voedsel in overvloed in de wereld.Dan zijn er geen onnatuurlijke hulpmiddelen nodig zoals G M O rassen en veel round-up.     Ook V.S.landbouwminister Visalk zegd hetzelfde G.M.O. of geen eten,hij was goeverneur in de staat Iowa waar er meer dan 50% van de mais in ethanol gaat. Albright en Visalk zijn alle 2 woordvoerders van Monsanto !!!!!

 • agro1


  er zijn veel profeten met een dubbele agenda, want: hoe komt het, dat grondstoffen historisch goedkoop zijn en dat er steeds over tekorten gezeverd wordt? we komen dus om in de onverkoopbare voorraden. 

Of registreer je om te kunnen reageren.