Home

Nieuws laatste update:12 jun 2015

Agrarische export krimpt licht

Den Haag – De Nederlandse agrarische export is het eerste kwartaal 1 procent gekrompen tot €19,2 miljard. De traditioneel grote export van zuivelproducten daalde met 4 procent terwijl de export van groente en fruit 3 procent is afgenomen.

Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Import daalde sterker

De agrarische import is nog sterker gedaald waardoor het handelsoverschot met €83 miljoen is toegenomen tot €6,7 miljard. De exportcijfers worden vertekend doordat de export van tabak en tabakswaren met €258 miljoen is afgenomen, al wordt dit gecompenseerd door een toename van de export van bereide voedingsmiddelen en een andere minder in Nederland gewortelde categorie: koffie, thee en specerijen .

Meer kilo's, minder euro's

De zuivelexport kromp met €72 miljoen tot €1,7 miljard. Dat kwam doordat de prijs van kaas en melkpoeder kelderde, onder meer omdat China wat minder aan de markt is. De exportwaarde van de kleine categorie boter is wel toegenomen. In kilo's is vermoedelijk wel meer geëxporteerd, maar de zuivelprijs ligt internationaal op de laagste koers in ruim 6 jaar.

 

Russische importstop heeft invloed op export groenten en fruit

De grootste agrarische exportcategorie, groenten en fruit, zag de omzet met €91 miljoen dalen tot bijna €3,3 miljard. De sector wordt geraakt door de Russische importstop. Rusland was een belangrijke groeimarkt voor de export van onder meer fruit en tomaten. De import van deze producten daalde echter ook, waardoor een goed deel van de gederfde exportinkomsten doorvoer lijkt te betreffen.

Minder dieren, meer mest

De export van vlees en levende dieren daalde met achtereenvolgend 1 en 12 procent. De daling is mede te danken aan een lagere varkensprijs. Opvallend is dat de export van natuurlijke meststoffen met liefst 27 procent is toegenomen tot €47 miljoen.

Of registreer je om te kunnen reageren.