Home

Nieuws

Afspraak duurzame soja niet gehaald

Den Haag – De intentie van 100 procent verantwoorde soja in de Nederlandse veehouderij in 2015 is niet gehaald.

Dat schrijft staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken in een brief aan de Tweede Kamer. De zuivelsector heeft de transitie naar volledige duurzame soja wel gemaakt en de eiersector is ook ver gevorderd in de omschakeling naar duurzame soja. In de varkens- en vleeskuikensector zijn de doelen nog niet gehaald. Dat komt volgens diervoerorganisatie Nevedi onder andere doordat in veel Europese landen de urgentie van omschakeling naar verantwoorde soja niet wordt gezien, waardoor exporterende bedrijven minder geneigd zijn te kiezen voor de duurdere verantwoorde soja. Het gaat ten kostte van de concurrentiepositie.

Partijen in de sojaverwerking en handel, diervoedersector, veehouderij, verwerkers van dierlijke producten en retailers waren in het Initiatief Duurzame Handel de intentie aangegaan om Nederland in 2015 volledig te laten overgaan op gebruik van verantwoorde soja voor de productie van vlees, zuivel en eieren. De Intentieverklaring is indertijd ook getekend door de maatschappelijke organisaties Natuur & Milieu, Solidaridad en het Wereld Natuur Fonds.

Omdat Nederland in meerdere opzichten internationaal voorloper is op het gebied van duurzaamheid, vindt Dijksma het toch belangrijk dat de omschakeling naar duurzame soja alsnog zo snel mogelijk gebeurt. Afspraken door het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel. GMP+ voor de diervoersector en via Milieukeur varkensvlees en Milieukeur pluimveevlees en –eieren ondersteunen de omschakeling naar duurzame soja.
LTO Nederland, NVV, NVP en Nevedi hebben Dijksma laten weten dat de ambitie voor 2015 nog steeds haalbaar is voor vlees en eieren die in Nederlandse supermarkten worden verkocht. Hiervoor zijn wel extra afspraken in de keten.
Dijksma zegt toe het belang van duurzame soja ook bij andere lidstaten en bij China te willen benadrukken.

Of registreer je om te kunnen reageren.