Home

Nieuws 1 reactie

ADM certificeert soja

Chicago – Archer Daniels Midland (ADM) is begonnen met een certificeringsprogramma dat moet leiden tot een duurzame aanvoerketen voor soja.

Voor het einde van het jaar moeten 120 van de 6.000 Braziliaanse boeren die soja leveren aan ADM gecertificeerd zijn. ADM onderneemt het programma vooral om afnemers in de EU tevreden te stellen.

Binnen de EU wordt Nederland als trekker gezien van verduurzaming van de sojaketen. De mengvoerindustrie in Nederland stond aan de wieg van de Ronde Tafel voor Verantwoorde Soja en wist al gauw spelers ook elders in de agribusiness mee te krijgen. ADM is na Cargill de grootste handelsonderneming in granen en oliezaden wereldwijd.

ADM wil dat bedrijven aantonen dat ze niet produceren in relatief recent ontbost gebied. Ook wil ADM dat leveranciers hun bezittingen registreren. De Braziliaanse overheid is bezig met een groot registratieprogram dat ook weer ontbossing moet tegengaan. ADM rolt het programma in eerste aanleg uit voor Brazilië maar denkt dat Paraguay snel kan volgen.

De vraag is of ADM zich uiteindelijk committeert aan certificering door de Ronde Tafel voor Verantwoorde Soja, of blijft bij haar eigen programma. De onderneming verscheept het overgrote deel van haar soja naar China, waar de vraag naar duurzame productie nog minder groot is dan in Europa.

ADM wil tevens haar aanvoerketen voor palmolie verduurzamen. De meeste palmolie wordt geproduceerd in Indonesië en Maleisië. De grootschalige productie op plantages gaat soms ten koste van de uitgebreide bossen in deze Aziatische landen. Het bedrijf is in gesprek met 'duurzame' aandeelhouder Green Capital Management over verduurzamingsstappen.

Eén reactie

  • w v gemert


    Dit is gewoon consumenten misleiding, de Nederlandse mengvoer bedrijven die ook internationaal werken duwen deze maatregel met bijbehorende kosten alleen de Nederlandse primaire sector door de strot. Ik heb het niet geaccepteerd en mijn voerleverancier (De Heus ) aan de kant gezet. Mooi weer spelen  voor buiten wereld en politiek en de rekening bij een ander leggen en naar buiten toe : kijk eens consument hoe goed wij bezig zijn, wij zullen die bossen eens gaan redden in Brazilie . Het is gewoon hypocriet. Ik heb nog vele goede ideeen en zeker als ik de rekening kan doorschuiven. 

Of registreer je om te kunnen reageren.