Home

Nieuws 11 reacties

Verboden amputatie bij zwanen jarenlang toegestaan

Den Haag - Ondanks een wettelijk verbod is jarenlang toegelaten dat vleugels van zwanen deels werden geamputeerd (leewieken) door de zwanenhouders.

Dat blijkt uit een brief aan de Tweede Kamer van de staatssecretaris.

Dijksma zegt dat ze in 2013 het parlement ten onrechte heeft gemeld dat er in het voorgaande jaren bij controles geen overtredingen waren geconstateerd. Hoewel het leewieken al sinds 1996 verboden was voor zwanenhouders, verkeerden controleurs van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit tot 2013 in de veronderstelling dat zwanendrifters dat wel zelf mochten doen. Eind 2013 hebben de twee zwanendrifters in Nederland te horen gekregen dat ze hun dieren niet meer zelf mogen leewieken. Vanaf 2018 mag dat ook niet meer door dierenartsen gebeuren.

Dijksma meldt dat in april vorig jaar een groot strafrechtelijk onderzoek is gestart met betrekking tot de zwanendrifters. Daarbij werd onder meer gekeken naar het toe-eigenen van wilde zwanen.

De twee bedrijven worden nu extra gecontroleerd.

Laatste reacties

 • trijnie

  Ik heb het op tv gezien.

  Tuig wat zich daar mee bezig houdt en een schande dat dit zijn gang maar kon gaan.

  Dat er op een vrouw na, deze wrede dierenmishandeling kon gebeuren zonder dat er verder mensen optraden en maar over z'n kant liet gaan.

  Groot respect voor deze vrouw die dit met gevaar voor zichzelf aan de kaak durft te stellen.

 • agilityfanatic

  Diep respect voor de vrouw die deze barbaarse praktijken vastlegde! Verdient wat mij betreft een standbeeld. 

 • Elevage

  dit zijn praktijken die niet door de beugel kunnen.
  Maar weer verbazingwekkend dat NVWA zelfs deze 2 (!!!) bedrijven niet goed in de gaten heeft kunnen houden.

 • PetervanKempen


  Wat een spijkers op laaag water zoeken is dat zeg.

  Er zijn zoveel ingrepen die vroeger probleemloos toegestaan werden en nu door de emotie politiek van diernliefhebbers ineens verboden zijn.

  Voorbeeld?

  Vissers mogen opeens geen levend aas visje aan de haak doen om een (roof)vis te vangen (op eigen verantwoordelijkheid) maar Kapitein Iglo loopt probleemloos over de spartelende kabeljouw heen die nu nog dagelijks gevangen wordt.

  Of: vergassen is de meest humanitaire methode om pluimvee te slachten, maar de dierenbescherming doet alles om dat tegen te houden bij het opruimen van de voortwoekerende ganzen populaties in niet beheergebieden.

  Of: vroeger hadden mensen een konijn achter het huis voor de kerst, en of samen een varken voor het afval en dan het slachten voor de winter, nu 'kan'dat opeens niet meer wegens het Flappie syndroom.

  Of: iedereen kon vroeger verstandig eten uit de natuur, nu komen stedelingen om van de honger omdat ze dat niet meer weten hoer je een kip de nek omdraait.

  Er zitten meer kanten aan dit verhaal. Leewieken is mits goed uitgevoerd een probaat middel tamme of te houden vogels niet te laten wegvliegen. Ik kies ervoor om mezelf te redden en daar verantwoordelijk voor te zijn. Toen ik eens een merel de nek omdraaide die door een auto dodelijk gewond was werd ik door Trijnie achtige mensen voor SSer uitgemaakt. Lekker makkelijk , dat theoretisch (schijn) heilig zijn.

 • polsbroek

  Nog even dan moeten ook zwanen eieren gaan prikken om het een beetje in de hand te houden  Trijnie wat ben je toch een watje

 • Case1056

  ooh; Trijnie Watje is haar naam, wel lief bedoelt hoor.

 • Ishtar


  In volgende link staat ook een radiofragment van 11 minuten.  <a title='<>' href='<>'><>;
  -oa, politie zegt doe geen aangifte, vreemd toch?
  -zware mishandeling aangiftes worden geseponeerd.
  -een man van 86 jaar wordt men zijn hoofd, vele malen tegen de grond geslagen en overlijd een week later, en wordt niets met aangife gedaan?
  -lijkt mij mogelijke doodslag.
  -brute dierenmishandeling en NVWA controleerd tientallen jaren gewoon niet?
  -wat is hier aan de hand?                                                                              -vele malen mishandeling van de vrouwelijke dierenarts, en wordt niets met de aangifte gedaan?

 • japke33

  Je hebt wel gelijk Peter, maar dit ging er echt niet normaal aan toe. Dit had gedaan moeten worden door mensen die iets meer gevoel voor dieren hadden. En we weten toch allemaal dat een zwanenpaar voor het leven bijelkaar is, dan kun je het best zo uizoeken dat je beide dieren samen verkoopt voor grof geld. En vloeken dat die man deed, niet best meer.
  Die vent moet gewoon ander werk zoeken. Want hier wordt niemand blij van, alleen de rijkaards met een paar zwanen in hun vijver.

 • trijnie

  Peter van Kempen wil je in dit geval, wanneer het je zo uitkomt, terug naar vroeger?

  Trijnie is niet zo'n doetje als jullie denken, als ik een dier zie lijden, weet ik er ook wel weg mee.

  Maar dit wat ik op tv gezien heb, was zo ruw, het was vreselijk a-sociaal,hufterig volk.

  Ik heb grote bewondering voor mensen die dit volk durven aan te pakken want daar had ik 123 geen lef voor.

 • japke33

  Ik geef je gelijk Trijnie! Dit was pure mishandeling, door keiharde mensen. Dit moet ook op een andere manier kunnen.

 • koestal

  Wakker Dier zat zeker te slapen,hoezo ,,wakker''

Laad alle reacties (7)

Of registreer je om te kunnen reageren.