Home

Nieuws 2 reacties

Veel landbouwwoordvoerders blijven in Eerste Kamer

Den Haag - De regeringspartijen VVD en PvdA en de constructieve oppositiepartijen D66, ChristenUnie en SGP zijn de meerderheid in de Eerste Kamer kwijt geraakt.

Dinsdag stemden de 570 leden van de Provinciale Staten de nieuwe Eerste Kamer. De vijf partijen hebben nog 36 zetels, twee te weinig voor een meerderheid. De uitslag van de verkiezing komt overeen met die van de Provinciale Statenverkiezingen op 18 maart. VVD daalde van 16 naar 13 zetels, PvdA 8 (was 14), CDA 12 (11), D66 10 (5), ChristenUnie 3 (2), SGP 2 (1), PVV 9 (10), SP 9 (8), GroenLinks 4 (5), 50+ 2 (1), PvdD 2 (1) en OSF 1 (1).

Op basis van deze uitslag lijken veel landbouwwoordvoerders in de Eerste Kamer hun zetel te behouden, tenzij de lijstvolgorde als gevolg van voorkeurstemmen niet wordt gevolgd. Sybe Schaap (VVD) behoudt zijn zetel, net als Nico Schrijver (PvdA). Wouter Zandbrink (PvdA) stond op de elfde plek en lijkt niet terug te komen in de Senaat. Marjolein Faber (PVV), Marijke Vos (GroenLinks) Peter Ester (Christenunie) en Joris Backer (D66) blijven in de Eerste Kamer. Niko Koffeman (PvdD) krijgt versterking van Christine Teunissen, die ook namens de PvdD in de Eerste Kamer komt. Gerrit Holdijk zal namens de SGP niet terugkeren in de Senaat. Hoewel Geert Reuten nog wel op de lijst stond voor de SP (plaats 10) zal hij niet terugkeren.

De Kiesraad maakt donderdag om 16.00 uur in een openbare zitting de officiële uitslag bekend. Dat gebeurt in de Eerste Kamer.

De nieuwe Eerste Kamer wordt op 9 juni geïnstalleerd.

Foto

  • Veel landbouwwoordvoerders blijven in Eerste Kamer

Laatste reacties

  • alco1

    Telt het CDA al niet meer mee? Volgens mij zijn er nog 12 over

  • alco1

    Aangepast zie ik!!

Of registreer je om te kunnen reageren.