AlgemeenNieuws

VVD wil overleg Brussel over fosfaatplafond

Den Haag- Coalitiepartijen VVD en PvdA zitten niet op één lijn als het gaat om de wijze waarop moet worden omgegaan met het naderende fosfaatplafond voor de veehouderij.

VVD wil het plafond aanpassen, PvdA legt de verantwoordelijkheid bij de sector.

Fosfaatplafond achterhaald

Coalitiepartij VVD vindt dat Nederland moet gaan onderhandelen over het fosfaatplafond in Brussel, nu de fosfaatproductie van de veehouderij het Europees opgelegde plafond nadert. “Het fosfaatplafond is tien jaar geleden vastgesteld. Er is in die tijd veel gebeurd. Een groot deel van de pluimveemest wordt verbrand. De mestverwerking komt op gang en de innovatie heeft geleid tot nieuwe technieken zoals het onttrekken van mineralenconcentraat uit mest”, zegt Kamerlid Helma Lodders. “De discussie moet dus in Brussel plaatsvinden”, vindt ze. Het begrenzen van de veestapel, waar met name linkse partijen voor kiezen, staat volgens de VVD in schril contrast met de wereldwijde vraag naar voedsel en zuivel. Lodders vreest dat de invoering van dierrechten ertoe zal leiden dat de productie naar het buitenland zal verplaatsen.

Politiek ingrijpen

Sjoera Dikkers van de PvdA zegt te worstelen met het feit dat de beperking van fosfaatproductie een collectieve inspanning moet zijn, maar dat de boeren individueel de rekening krijgen straks met een fosfaatverdeelsysteem in de vorm van dierrechten of iets anders. “De ruimte die de veehouders krijgen is even groot als de ruimte die Nederland van Brussel krijgt. Niet groter”, aldus Dikkers. Hoewel de sector zegt dat het zo’n vaart niet zal lopen, benadrukt Dikkers dat ook LTO en NZO de instrumenten niet hebben om de fosfaatproductie te beperken. “Als de sector zijn zaakjes zelf niet op orde kan krijgen, moet de politiek ingrijpen”, vindt Dikkers.

Reactie Dijksma

Staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken heeft toegezegd voor 1 juni met een reactie te komen op de fosfaatcijfers van het CBS. Eerder kondigde ze de invoering van dierrechten al aan als het fosfaatplafond overschreden wordt.

Lees meer over dit onderwerp: Groei melkveehouderij liep in 2014 al vast

Beheer
WP Admin