Home

Nieuws

VVD vraagt om bescherming tegen Suzuki-vlieg

Den Haag – De VVD wil dat insectenbestrijder Tracer beschikbaar komt voor de bestrijding van de Suzuki-vlieg in de fruitteelt. VVD-Kamerlid Helma Lodders vraagt aan staatssecretaris Sharon Dijksma (Economische Zaken) of zij vrijstelling wil verlenen voor het gebruik van het bestrijdingsmiddel.

De Suzuki-vlieg (Drosophila suzukii) heeft in de afgelopen jaren forse schade toegebracht in de pruimen- en kersenteelt. De vlieg legt eieren onder de schil van het fruit, waardoor het fruit los in de schil komt te liggen en week aanvoelt.

De vlieg is actief in verschillende fruitteelten (kers, pruim, framboos, aardbei, braam, blauwe bes en rode bes). Afgelopen jaar is in sommige teelten de oogst voortijdig beëindigd vanwege de schade.

Lodders stelt dat de vlieg een groot risico vormt voor de teelt van fruit. De urgentie voor de bestrijding is hoog, aldus de VVD-parlementariër. Zij vindt dat de staatssecretaris er voor moet zorgen dat de regels voor de toepassing van het bestrijdingsmiddel in Nederland samen oplopen met de regelgeving in omringende landen. Fruittelers ontwikkelen ook andere methoden om de schade te beperken, onder andere door het gebruik van netten.

Of registreer je om te kunnen reageren.