Home

Nieuws

VS verliest WTO-zaak herkomstbenaming

Genève – De VS hebben bij de WTO ook in laatste instantie een zaak over verplichte herkomstbenaming van vlees verloren.

De Wereldhandelsorganisatie WTO houdt vast aan een eerdere uitspraak dat Amerikaanse regels uitpakken als discriminatie van Canadees en Mexicaanse veehouders. De VS kan niet meer in hoger beroep en moet nu de regels aanpassen of vergelding door Canada en Mexico ondergaan.

De zaak betreft de zogeheten Country of Origin Labeling (COOL). In eerste instantie werd geëist dat op vlees de herkomst wordt vermeld. Voor de vele slachterijen dicht bij de grens is deze regel echter moeilijk werkbaar, omdat ook veel dieren vanuit het buitenland komen. Canada is een grote leverancier van varkens en runderen en Mexico een middelgrote leverancier van runderen.

Na protest uit Canada en Mexico werden de regels aangepast zodat de plaats waar een dier is geboren, gemest en geslacht wordt vermeld. Deze aanpassing werd door Canada en Mexico maar ook de slachterijen in de VS direct als een verslechtering gezien. Nu de VS definitief in het ongelijk is gesteld door de scherprechter van internationale handel, moet het inbinden of Canada en Mexico vergelding toestaan.

Canada en Mexico mogen Amerikaanse export naar hun landen schaden tot een proportioneel bedrag. Hoe hoog dat bedrag precies is, is nog onduidelijk. Canada noemde eerder als opties de Amerikaanse levering van vlees en aardappelen te schaden. Een groep Amerikaanse bedrijven roept Obama op COOL in te trekken, maar consumentenorganisaties zeggen dat consumenten meer en niet minder informatie op vlees willen.
Volgens de US Pig Producers' Council, een belangengroep van varkenshouders in de VS, kunnen Canadese en Mexicaanse maatregelen tegen de Amerikaanse varkensvleesexport 'vernietigend uitpakken'.

Of registreer je om te kunnen reageren.